ГоловнаБлогиБлог Геннадія Ткачука

Уряд ховає проект держбюджету на 2014 рік

Кабмін на своєму засіданні 11 вересня схвалив проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік». На порядку денному засідання уряду це питання не стояло, а було внесено з голосу. Текст документа разом з відповідними матеріалами згідно з Конституцією (ст. 96) і Бюджетним кодексом (ст. 37) мають бути передані до Верховної Ради та Президента України до 15 вересня. Однак, станом на 15 вересня на сайті Мінфіну (розробника бюджету), КМУ, ВРУ і Президента України відповідних документів не було.

Фото: Макс Левин

14 вересня проект був зареєстрований у ВР, але ані самого бюджету, ані додатків представлено не було. Під час Погоджувальної ради 16 вересня Голова ВР заявив, що «повернув» бюджет до Кабміну, щоб уряд «ще тиждень попрацював». Все це наштовхує на думку, що проект держбюджету на наступний рік ретельно приховують.

У прес-службі Кабміну охарактеризували мету бюджету-2014, як "забезпечення стабільності держфінансів, а також економічного розвитку та соціального захисту громадян".

Бюджет формується на основі коштів платників податків, які сплачують державі громадяни, отже розподілятися ці кошти мають виключно в інтересах людей. Однак, як стало відомо, на підвищення соцгарантій буде направлено всього 9 мільярдів гривень.

Як і в бюджеті 2013 року, у проекті на 2014 рік закладаються великі обсяги державного боргу та дефіциту бюджету, що ставить під загрозу економічну безпеку країни. За прорахунки уряду Азарова українці розплачуватимуться протягом наступних кількох десятиліть.

Держава вже в цьому році не може знайти ресурсів, щоб покрити нинішній дефіцит. Україна змушена вдатися до запозичень, збільшуючи державний борг країни, або друкування нічим незабезпеченої гривні. А це призведе до розкручування інфляційної спіралі.

Вважаю, що уряд країни має нести повну відповідальність, в тому числі політичну, за наслідки своєї діяльності. Зокрема, за виконання або не виконання держбюджету країни.

Існує ризик, що бюджет 2014 року не буде виконуватися передусім у частині соціальних виплат. Через непрофесійне планування в минулому році держава вже сьогодні стикнулася з бюджетними проблемами, затримками або повним припиненням фінансування місцевих бюджетів та деяких соціальних виплат, наприклад, по безробіттю.

Показники доходів і витрат держбюджету, соціальні параметри – мінімальна зарплата і прожитковий мінімум – на засіданні Кабміну так і не були названі. Проте за повідомленням ЗМІ, за словами одного з учасників засідання, дохідна частина зведеного бюджету оцінюється в 457 мільярдів гривень. Це на 8,5% менше, ніж закладено в цьому році.

Проект бюджету на його першій стадії потребує детального розгляду та серйозного доопрацювання.

Ми вже бачили наслідки ухвалення «сирого» і непідготовленого бюджету з нереальними казковими показниками минулого року. Це призвело до того, що гроші на виплату зарплат бюджетникам закінчилися вже за декілька місяців до кінця року.

Ми не можемо допустити повторення цьогорічної ситуації й в наступному році.

Уряд має припинити окозамилювання. Уряд зобов’язаний представити проект державного бюджету із усіма супровідними документами (визначеними ст. 38 Бюджетного кодексу України), побудованого на реальних показниках. Це дозволить виробити і ухвалити реальний збалансований бюджет України.

Геннадій Ткачук Геннадій Ткачук , Народний депутат України, "УДАР"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram