Політичний тероризм проти держави

Судячи з того, якими темпами адміністративні суди прагнуть забрати посвідчення народних депутатів у Павла Балоги та Олександра Домбровського, влада дуже поспішає.

Фото: LB.ua

Швидкість просто космічна. Вчора зранку я подав касаційну скаргу до ВАСУ на рішення окружного адміністративного суду міста Києва та апеляційного суду. І вже в кінці дня стало відомо, що ВАСУ її відхилив. На інше рішення я і не розраховував, але темпи розгляду можна заносити в книгу рекордів Гіннеса.

Все очевиднішим стає владний сценарій. Це сценарій залякування народних депутатів та політичної розправи над ними. Якщо не вдається зцементувати більшість, то дехто сподівається, що її можна просто залякати. Для цього потрібно до кінця продемонструвати розправу над тими хто незалежний, хто голосував за відставку уряду Азарова, хто не підтримує сумнівні вексельні корупційні закони і займає незалежну від партії регіонів позицію.

Навіщо так поспішати?!

Щоб встигнути на основі страху проголосувати всі "потрібні" закони до кінця цієї сесії, без яких швидкість політичного і економічного краху уряду Азарова стає просто катастрофічною.

Тому не виключаю, що сьогодні на відкритті ранкового засідання Хтось з президії оголосить, що відповідно до рішення судів карточки для голосування Олександра Домбровського та Павла Балоги заблоковані і ми не можемо брати участь у роботі сесії.

Також не виключаю, що на ранок може бути підготовлено і підписано розпорядження Голови Верховноі Ради про припинення трудових відносин з нами.

Як вважають організатори такого сценарію, такий публічний політичний шантаж і "демонстрація" сили суттєво зменшать " броунівський" рух в парламентській більшості, який поступово набирає критичної маси. І ті хто сьогодні дозволяє собі "вольності" при голосуванні, будуть більш уважно слідкувати за філігранними рухами рук парламентського диригента від влади.

Прогнозую, що це перша частина сценарію.

Друга може бути спокійнішою.

Після завершення сесії, на початку парламентських канікул, розпорядження голови ВР передають до ЦВК, де на підставі антиконституційного рішення ВАСУ, спокійно, в терміни, зручні для влади, ухвалюють рішення про повторні вибори на 11 та 71 виборчих округах. Чи не для цієї задачі сьогодні пробують змінити склад ЦВК?

Хтось скаже, що це не реально і не легітимно. Але моя відповідь дуже проста. Вся схема щодо позбавлення мандатів Домбровського і Балоги є некоституційною та незаконною. Коли політичні рішення руйнують не тільки конституційне і законодавче поле України, але й саму логіку існування судової влади, що в свою чергу знищує "на замовлення" законодавчу владу. Це не просто політичне рейдерство або кілерство, це політичний тероризм проти держави. І саме так до цього потрібно ставитися, не дивлячись на зовнішню простоту цієї проблеми. Питання - не в депутатських прізвищах. Питання - в політичних принципах і наслідках.

Чи можна платити таку дорогу ціну за депутатський страх? Переконаний, що ні. Потрібно пам'ятати, що страх породжує ненависть, а ненависть - ніколи і нікому не давала майбутнього.

Олександр Домбровський Олександр Домбровський , Народний депутат, в.о. Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram