ГоловнаСвіт

У Нідерландах ультраправі лідирують у передвиборних рейтингах

Парламентські вибори в Нідерландах повинні відбутися 15 березня 2017 року.

У Нідерландах ультраправі лідирують у передвиборних рейтингах
Герт Вилдерс
Фото: mishmar.info

Крайня права Партія свободи (PVV) могла б отримати найбільше місць у парламенті Нідерландів, якби вибори відбулися найближчим часом.

Про це свідчать результати узагальненого дослідження, яке регулярно публікує голландський громадський мовник NOS.

За даними опитування, партія PVV, лідером якої є відомий своїми євроскептичними поглядами й антиісламською позицією політик Герт Вілдерс, могла б отримати від 27 до 31 місця зі 150 місць у нижній палаті парламенту.

Владна Народна партія за свободу і демократію (VVD), до якої належить нинішній прем'єр-міністр країни Марк Рютте, зайняла б друге місце, отримавши від 24 до 28 місць.

Минулого тижня дослідницька компанія I&O Research також зафіксувала зростання популярності правої партії PVV, зокрема на тлі судового процесу над Вілдерсом.

Як зазначають дослідники, багато прихильників вважають "несправедливим", що політик постав перед судом, де його звинувачують у розпалюванні ненависті і дискримінації. Крім того, серед причин дослідники компанії називають дискусію в голландському суспільстві щодо контроверсійного різдвяного персонажа Zwarte Piet, від якого багато хто пропонує відмовитися як від стереотипного образу колоніального минулого, а також дії уряду в ситуації з референдумом щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Парламентські вибори в Нідерландах повинні відбутися 15 березня 2017 року. Раніше дослідники вже фіксували надзвичайно високу підтримку ультраправої партії PVV. Згідно з опитуваннями, на початку року партія мала найбільшу підтримку серед виборців і могла розраховувати на 33-39 зі 150 місць у нижній палаті парламенту. Пізніше вона почала поступово втрачати рейтинги, поступаючись лідерством коаліційній VVD.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram