ГоловнаСвіт

Конгрес Колумбії схвалив мирну угоду з повстанцями ФАРК

ФАРК має 6 місяців, щоб відмовитися від використання зброї і сформувати політичну партію для участі у виборах.

Конгрес Колумбії схвалив мирну угоду з повстанцями ФАРК
Фото: moe-online.ru

Нижня палата конгресу Колумбії ратифікувала мирну угоду з повстанським угрупованням "Революційні збройні сили Колумбії" (ФАРК).

Про це повідомляє ВВС.

За договір із ФАРК, що має покласти край війні, яка тривала понад 50 років, проголосували 130 депутатів. Проти ніхто не проголосував.

Напередодні мирний договір із ФАРК схвалив Сенат Колумбії.

Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос і лідер ФАРК Родріго Лондоньо підписали другу мирну угоду 24 листопада.

Перша угода була укладена наприкінці вересня. Потім був референдум, на якому більшість жителів країни проголосували проти мирної угоди.

Після схвалення угоди ФАРК має шість місяців на те, щоб відмовитися від використання зброї і сформувати політичну партію, яка могла б брати участь у виборах 2018 року.

За досягнення перемир'я з ФАРК президент Колумбії отримав Нобелівську премію миру. Він обіцяв передати $975 тис. доларів жертвам конфлікту з угрупованням.

"Революційні збройні сили Колумбії" (ФАРК) - збройне крило Комуністичної партії - було створене в Колумбії 1964 року. Відтоді в країні тривала громадянська війна. До 2002 року чисельність ФАРК сягнула 200 тис. осіб, рух контролював третину країни. Мирні переговори почалися 2012 року. До цього ФАРК зазнала кількох великих військових поразок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram