ГоловнаСвіт

У Латвії неплатників аліментів будуть позбавляти водійських прав

Обсяг аліментів на одну дитину в країні в середньому становить 110 євро.

У Латвії неплатників аліментів будуть позбавляти водійських прав
Фото: baltnews.lv

Сейм Латвії в останньому читанні прийняв закон про гарантійний фонд аліментів, відповідно до якого ті батьки, за кого мінімальні аліменти платить держава, будуть позбавлені водійських прав.

Про це повідомляє ВВС.

"Ми вивчили зарубіжний досвід і дійшли висновку, що нова норма щодо водійських прав нам підходить. Вже на стадії обговорення цієї ініціативи люди почали дзвонити в держустанови і цікавитися, що зробити, щоб у них не відібрали права", - сказала представниця Мін'юсту Латвії Сіндія Шубе.

Раніше держава в особі Мін'юсту і підвідомчих йому установ стимулювала неплатників, публікуючи списки їх імен і прізвищ.

"Ми вирішили відмовитися від цієї практики після відповідного рішення Конституційного суду і скарги з боку омбудсмена. Суд дійшов висновку, що такий список порушує права дітей", - продовжує Сіндія Шубе.

Крім того, закони передбачали втручання судового виконавця. Однак з огляду на велику частку тіньової економіки це втручання не завжди приносило плоди.

"Якщо у людини немає ні майна, ні офіційних доходів, то судовому виконавцю нічого з неї взяти", - додала Сіндія Шубе.

Деяких категорій громадян, передовсім тих, хто водінням заробляє на життя, нова норма не торкнеться.

Закон набуде чинності 1 квітня 2017 року. Зараз кількість неплатників у Латвії близько до 33 тисяч осіб.

Сьогодні в Латвії обсяг аліментів на одну дитину в середньому становить 110 євро, а загальна сума заборгованості неплатників - близько 200 мільйонів євро. Якщо батько не справляється зі своїми зобов'язаннями, за нього це робить держава, яка згодом стягує суму з неплатника.

Нагадаємо, в серпні в Латвії ввели кримінальну відповідальність за незаконну службу в іноземних військах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram