ГоловнаПолітика

У Харкові відбудуться дебати з європейськими інтелектуалами

LB.ua є інформаційним партнером заходу

11-12 грудня в Харкові відбудеться третій раунд конференції "Debates on Europe 2015. Сусідство в Європі - перспективи спільного майбутнього".

Серед питань, винесених на обговорення, заявлено такі: чи виживе Європа, яку ми знаємо, і чим їй для цього доведеться пожертвувати, чи можливо конструктивно говорити про спільне майбутнє на тлі війни та інші.

Харків як місто на кордоні, на думку організаторів, дозволяє побачити питання європейської безпеки та ідентичності в особливому ракурсі. Серію конференцій у різних країнах Європи проводять Фонд С.Фішера (S. Fischer Stiftung), Німецька академія мови та поезії і Культурний фонд Allianz.

Перші півтора дня конференція проводитиметься у закритому форматі, а відкрита публічна дискусія з учасниками конференції відбудеться 12 грудня о 18:00 у великій фізичній аудиторії ХНУ ім. Каразіна (вхід вільний, без попередньої реєстрації).

Участь у "Дебатах про Європу" візьмуть понад 30 європейських інтелектуалів: письменники, журналісти, науковці та громадські діячі з України, Німеччини, Австрії, Данії, Швеції, Литви, Естонії, Латвії, Білорусі, Росії, Боснії та Герцоговини. Серед них - письменники Інга Шульце, Сергій Жадан, драматург і режисер Маріус Івашкевичус, поет і психіатр Борис Херсонський, скандально відома донецька поетеса Олена Заславська, художник Сергій Захаров (Мурзилка), який побував у полоні ДНР за свої картонні фігури, історики Ярослав Грицак, Міхаель Столайс, редактор OSTEUROPA Фолькер Вайксель, журналісти-міжнародники Олена Фанайлова, Сергій Іванов, Сенад Печанін, Інга Петц, колишня заступниця міністра культури України Олеся Островська-Люта та інші.

У перший день конференції учасники "Дебатів про Європу", крім усього іншого, познайомляться з представниками знакових на сьогодні громадських рухів Харкова: активістами, які займаються миротворчими процесами, допомогою армії і переселенцям, розвитком науки, медичною реформою, психологічною адаптацією ВПО, демобілізованих та членів їхніх сімей.

"Сьогодні Європа повинна ухвалювати швидкі рішення, - каже один із партнерів проекту, директор Фонду С.Фішера Антьє Контіус. - Але для цього їй необхідно переосмислити саму себе, зрозуміти, від чого вона готова відмовитися, трансформувати, а що має залишитися непорушною підставою. Велику роль у цьому покликані зіграти визнані інтелектуали, лідери громадської думки. А оскільки Європа, як кажуть, народжується в діалозі, ми і проводимо цю серію зустрічей, диспутів".

Дебати проводять у країнах "нової Європи" - Естонії, Білорусі, Україні, і в Росії, чий "європейський статус" до кінця не визначено. На думку організаторів, через географічне положення і дуже різну пострадянську спадщину цих країн, у кожній з них своєрідно трактуються питання ідентитету, європейської взаємодії, безпеки.

LB.ua є інформаційним партнером заходу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram