ГоловнаБлогиБлог Марини Бурмаки

Бюджетні мільйони – на гуморески про корупцію

У столичній адміністрації представили цільову програму протидії корупції у м. Києві на 2013-2016 роки «Свідома громадськість – доброчесна влада».

Для фінансування такої програми розробники скромно просять 8 мільйонів гривень.

«Ого!», - може відреагувати недосвідчений читач, що не знає тягаря невтомної боротьби з корупцією.

Фото: dw.de

І невідомо цьому читачеві, що основна відповідальність за корупцію покладена… саме на нього. Тому левову частку цих коштів планується витратити на «створення умов для залучення громадськості до протидії корупції».

Ну якщо тільки виходити з того, що основними шляхами розв’язання проблеми чиновники вважають «підвищення рівня правової культури та формування антикорупційної правосвідомості жителів міста», то це виглядає логічним.

Отже, що ж пропонує міська адміністрація для боротьби з хабарами у своїх стінах?

На першому місці із обсягом фінансування у 700 тисяч грн. стоїть – очам своїм не віримо – «сприяння в організації та проведенні конкурсів на створення літературно-художніх творів, сценаріїв антикорупційного спрямування, розрахованих на дорослих і дітей, у тому числі сценаріїв рекламних роликів».

Ну просто тобі Штепсель і Тарапунька! (Цікаво, чи запросять чиновники до участі у такому конкурсі Леся Подерев’янського?)

Борьба сегодняшней власти с коррупцией напоминает борьбу пчел с медом

У цьому ж напрямку планується витратити 288 тис. грн. - на екранізацію чи постановку сценаріїв та друк цих самих творів.

Для порівняння зауважимо, що вся освіта Києва, а це 1062 заклади (школи, інтернати, дитсадочки, будинки дитячої творчості) на проведення культурних заходів на рік мають близько 500 тисяч грн.  

Для нас із вами ще влаштують:

  • за 700 тис.грн. - щорічне проведення студентського форуму «Молодь та студенти Києва за місто без корупції»;
  • за 775 тис. грн. - буде працювати  спеціальна «гаряча лінія» для громадян, що бажають надати інформацію про факти корупції;
  • 665 тис. грн. заплатять за створення «Антикорупційного порталу міста Києва»;
  • за 200 тис. грн. проведуть наукове дослідження «Правова інформація як антикорупційний чинник: теоретичні та прикладні аспекти (на матеріалах м. Києва)», і окремо за 120 тис. грн. - наукове дослідження стану та детермінації корупційної злочинності в м. Києві.

Для працівників КМДА витратять 234 тис. грн. на семінари щодо етичних норм поведінки державних службовців. А ще в КМДА передбачено забезпечувати функціональну ротацію посадових осіб, що працюють на посадах з високими корупційними ризиками (sic!).

Координувати програму буде один із заступників Голови КМДА. Громадський контроль – традиційно – через ознайомлення на сайті (очевидно, створеному за 665 тисяч) та у комунальних ЗМІ.

І навіть у недосвідченого читача викличе скептичну усмішку ще одна річ – участь у розробці програми від киян брала єдина громадська організація з ажурною назвою «Всеукраїнська Спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю». Вона єдина ГО, включена до переліку структур, що будуть освоювати цей 8-ми мільйонний бюджет.

Завіса.

Марина Бурмака Марина Бурмака , Політолог, громадський діяч, президент Українського Центру суспільного розвитку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram