ГоловнаБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 1 декабря

LB.ua публикует текст и аудиозапись авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете не только прослушать выпуски, которые будут еженедельно обновляться, но и прочитать их в текстовом виде. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 1 декабря

Вопрос. Наш с братом отец умер в 2004 году. Последние годы жил не с нашей матерью, а с другой женщиной в гражданском браке. Когда отец уже умирал (у него был рак) женщина привела представителей ЗАГСа, чтобы они расписали ее с нашим отцом. Когда отец умер, она обратилась в гос. контору с заявкой на наследство, указав, что кроме нее наследников больше нет. Обманув гос. Контору, она стала полноценным наследником. Мы с братом обратились по поводу наследства уже по истечении 6 месяцев, потому что был устный договор с ней и отцом, что все имущество будет делиться на троих. Как нам поступить? Юлия.

Шановна Юлія! У вашій розповіді є щось нелогічне, або те, про що ви не хочете розповідати. Вам треба було звертатися до нотаріуса і з ним укладати угоду про те, як буде поділятися майно. Є законна процедура, яка могла попередити таку ситуацію. Закон чітко позначає, є термін – протягом півроку, коли ви можете звернутися до державної нотаріальної контори та заявити про спадок. Це виключно ваша помилка і нажаль винуватити сьогодні ви можете лише себе.

Вопрос. У нас в городе горводоканал и теплосеть берут на исчисление внутридомное обслуживание трубопроводов. Холодную воду мы получаем, а горячей воды нет уже лет пять. Отопление у всех индивидуальное. Нам ежемесячно начисляют плату, объясняя это тем, что пусть у нас индивидуальное отопление, но трубы в подвале - общие. Мы не платим. Правильно мы поступаем или нет? Дом кооперативный. Анатолий.

Шановний Анатолій! Труби – то не персональна власність кожної квартири. Це власність всього кооперативного будинку. Якщо дехто з ваших сусідів отримує все ж таки гарячу воду, то це все розподіляється на будинок. Ви повинні на зборах членів кооперативу прийняти рішення – ті, хто користується індивідуальним опаленням – не має сплачувати платежі, а хто користується – повинні. В інший спосіб ви нічого не доб’єтесь. Важливо розділяти плату за «обслуживание трубопроводов» і за водопостачання (гаряче чи холодне). Якщо плата за обслуговування труб згідно із затвердженими тарифами то ви маєте платити, тому що не важливо чи холодна чи гаряча вода в них тече, а якщо під цим розуміється плата за водопостачання, а гарячої води нема то і платити за неї ви не повинні (платите лише за індивідуальне опалення).

Фото: Макс Левин

Вопрос. Я – працюючий пенсіонер. В 2010 році подав заяву в ПФУ на перерахунок пенсії по пенсійному стажу і по заработку. ПФУ мені перерахував тільки по пенсійному стажу, по заробітку не перерахував. Я подав заяву в суд, де здобув вирок перерахунку. Суд виплатив мені суму із перерахунком. Проте далі знов став платити по старому. То ж я знов звернувся із такою ж заявою, проте у цей раз отримав рішення суду не на свою користь. Суддя мотивував це тими ж статтями, якими раніше інший суддя цього суду мотивував позитивне рішення з цього ж приводу. Зараз я звернувся до апеляційного суду. Юрій Васильович.

Шановний Юрій Васильович! Всі кроки ви зробили цілком правомірно. Оскільки, відповідно до статті 40 ЗУ «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування» від 1 червня 2000 року складає середня заробітня плата на одну застраховану особу в цілому по Україні враховується за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії. Також встановлені строки давності – 6 місяців, тому вам потім нараховували по старому.

А відмова від вашого звернення є абсолютно неправомірною. Ми сподіваємось на те, що апеляційна інстанція винесе рішення на вашу користь. Але на всякий випадок зазначимо, що касаційну скаргу ви маєте подати безпосередньо до адміністративного суду вже касаційної інстанції протягом 20 днів з того моменту, як апеляційна інстанція проголосить рішення.

Вопрос. Надія намагається домогтися виплати аліментів на дитину від колишнього чоловіка. За її словами, вона надіслала листа на аліменти начальнику виконавчої служби і за цим листом таки отримала частину боргу у липні, з того часу більше нічого не отримувала, хоча там була вказана фіксована щомісячна сума. Справа в тому, що дитина, вступивши в університет, оформила інший виконавчий лист, спеціально вказавши фіксовану суму. Однак це рішення те ж не виконується. Чи можна якось вплинути на державних виконавців? Надія (розповідь від третьої особи)

Шановна пані Надія! Якщо проблема виплати аліментів полягає в неналежному виконанні обов’язків виконавчої служби, то ви можете написати скаргу на ім’я начальника відповідного відділу, відповідно до статті 82 ЗУ «Про виконавче провадження» і ви маєте право оскаржити бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований такий державний виконавець, або до керівника відповідного органу виконавчої служби вищого рівня або ж до суду. Також звертаємо вашу увагу, що за невиконання судового рішення існує і кримінальна відповідальність (ст. 382 Кримінального кодексу України).

Вопрос. У 73-му році сусід почав будівництво літньої кухні, сарая, бані. Усі інстанції дають мені заборону на будівництво, він не слухає. Я звернувся до прокуратури, прокуратор також дає заборону. Проте сусід нікого не слухає все одно, руйнує огорожу і будує свою літню кухню та робить вигрібну яму майже в моєму городі. Я пішла в суд, він виніс рішення на мою користь. Окрім того сусід стверджує, що я дала комусь хабаря, а він має право здійснювати будівництво. Надія Михайлівна

Шановна Надія Михайлівна! Ви не зазначили у своєму листі, що справа зараз розглядається Вищим адміністративним судом, тобто подана до касаційної інстанції. Перше і єдине, що вам треба зробити на сьогоднішній день – дочекатись рішення Вищого Адміністративного суду України і якщо буде винесене рішення на вашу користь, звертаєтесь до Виконавчої служби, яка повинна буде це рішення виконати або змусити виконати відповідача. Якщо буде визнано, що будівлі встановлені незаконно іх зобов’яжуть знести.

Вопрос. Умерла моя родная тетя. Она была замужем 4 раза и 4 раза меняла фамилию. На момент ее смерти ее последний муж также умер, детей у них не было. Мне пришлось обратиться к нотариусу с оформлением наследства. Нотариус сказал, что без суда этот вопрос не решить. Мы обратились в суд, чтобы установить родство между тетей и моей мамой, он вынес решение в нашу пользу. С решение суда обратились к нотариусу, он взял заявление БТИ, я пришел в БТИ, а мне сказали, что дело изъял городской совет, юридический департамент. В горсовете мне сказали, что они не присутствовали в суде и не слышали решения суда, а суд вовремя не переслал документы. Когда документы все же пришли в горсовет, мне сообщают, что будут подавать на меня в апелляционный суд. Александр Александрович.

Шановний Олександр Олександрович! У вас дуже проста ситуація. У вас є наявне рішення суду, яке вже набрало законної сили, воно є чинним і жодних перешкод на сьогоднішній день не існує. Отже, ми нагадаємо вам, що для оскарження рішення суду в законі передбачений чіткий термін – це 10 днів. Якщо цей строк пропущено, то це вже не ваш клопіт. Тобто рішення набрало законної сили. Тому ви маєте звернутись зараз до суду, поставити відмітку про те, що це рішення чинне, після цього отримуєте виконавчий лист. С цим виконавчим листом звертаєтесь до виконавчої служби, яка протягом 6 місяців, зобов’язана виконати це рішення.

Вопрос. У травні 2011 р., я звернулась у ПФУ з заявою про видачу довідки про відсутність заборгованості по сплаті страхових внесків. 30.05.2011 р. Посадовою особою ПФУ в м. Рівне мені було відмовлено у видачі довідки та пред’явлений Акт перевірки повноти нарахування та сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, в якому зазначено суму боргу 303,36 грн. за 2004 та 2005 р.р., відповідно довідку не видали. Звітність до Пенсійного фонду м. Рівне, передбачена законодавством, подавалась мною вчасно у встановлені терміни за всі роки. Прошу дати роз’яснення щодо правомірності дій ПФ України. Інна Юріївна.

Шановна Інно Юріївно!Дії ПФ правомірні, так як відповідно до ст. 5.3.3. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до ПФУ маємо наступне:

5.3.3. Страхові внески платниками, визначеними підпунктом 2.1.5 пункту 2.1 цієї Інструкції, сплачуються у такому порядку:

- протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада сплачуються авансові платежі в розмірі 25 відсотків річної суми страхового внеску, розрахованого ними самостійно з очікуваного чистого доходу, але не менше мінімального розміру страхового внеску за кожний місяць, розрахованого шляхом множення розміру мінімальної заробітної плати за відповідний місяць на 32 відсотки;

а відповідно до наданих документів ви сплачували менше:

Страховий платіж в березні 2004 становив

205*32% = 65,60 грн (сплачено лише 25,60 Різниця – 40,00)

Страховий платіж в червні 2004 становив

205*32% = 65,60 грн, (сплачено лише 28,48 Різниця – 37,12)

Страховий платіж в вересні 2004 становив

237*32% = 75,84 грн, (сплачено лише 1,60 Різниця – 74,24)

Страховий платіж в березні 2005 становив

262*32% = 83,84 грн, (сплачено лише 20,16 Різниця – 63,68)

Страховий платіж в червні 2005 становив

290*32% = 92,80 грн, (сплачено лише 4,48 Різниця – 88,32)

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram