ГоловнаБлогиБлог Геннадія Ткачука

Заява радника Путіна щодо порушення Україною двостороннього Договіру про дружбу з Росією - «театр абсурду»

Україна порушує двосторонній Договір про дружбу з Росією. Про це заявив радник Путіна - Сергій Глазьєв. Також він додав, що «головним штабом усієї цієї євроінтеграції є американське посольство в Києві». За словами Глазьєва, у випадку, якщо Україна підпише угоду з ЄС, слід очікувати дефолту.

Фото: Макс Левин

Справді, останнім часом поведінка Росії щодо України демонструє «безальтернативність» європейської інтеграції нашої країни. Замість того, аби тісніше співпрацювати, Росія вдається до звичного шантажу та тиску.

Розв’язавши торговельну війну, Росія не лише і далі обмежує вільну торгівлю з Україною, а й використовує, так званий, «газовий» шантаж. Крім того, росіяни не бажають співпрацювати у розслідуванні липневого інциденту в Азовському морі, внаслідок якого з вини російських моряків загинули четверо українців.

Думку Глазьєва стосовно «порушення Україною договору про дружбу і співробітництво з Росією» українське Міністерство закордонних справ навіть не захотіло коментувати. Адже заява про те, що головним кредитором України є Росія, і про те, що наша держава (у разі підписання угоди про асоціацію з ЄС) стане банкрутом – виглядає досить комічно. Це якийсь «театр абсурду».

Доводжу до відома пана Глазьєва, що станом на 1 липня цього року борг перед Росією становив трохи більше 1% від загальної суми зовнішнього державного боргу України, і навіть кредит у 750 мільйонів доларів, взятий у вересні поточного року, аж ніяк не рятує економіку України, тим паче не робить її залежною від Росії.

Мало того, згідно статистичних даних за минулий рік, за обсягом вкладених в економіку України коштів Росія посідає лише четверте місце. Набагато більше коштів інвестували в нашу державу такі країни, як Кіпр, Німеччина та Нідерланди.

Європейський вектор розвитку України базується винятково на економічних розрахунках, які прогнозують нашій державі значну економічну вигоду. Приєднавшись до зони вільної торгівлі з ЄС, Україна не лише не обмежуватиме свої торгові можливості, а й зможе співпрацювати з іншими партнерами, зокрема, з Митним союзом. А от у випадку приєднання до Митного союзу, наша країна втратить можливість проводити суверенну торгову політику з іншими партнерами, зокрема, створити зону вільної торгівлі з країнами ЄС.

В разі приєднання Києва до зони вільної торгівлі, Росії не варто так побоюватися зростання дешевого європейського імпорту через Україну. Адже європейські продукти, які імпортуються в нашу державу, не можуть реекспортувати до Росії, оскільки існує спеціальний митний контроль між Україною і РФ.

Тому підписання угоди з ЄС жодною мірою не виключає співпраці України з Росією, яка все ще залишається нашим стратегічним партнером. Тому Україна і далі готова розвивати з Росією двосторонні відносини, але за умови, що вони будуть лише рівноправні та взаємовигідні.

Геннадій Ткачук Геннадій Ткачук , Народний депутат України, "УДАР"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram