ГоловнаСвіт

​Вісім друзів Трампа. Розповідаємо про республіканських претендентів на пост віцепрезидента США

Видання The Washington Post повідомило, що штаб кандидата у президенти США Дональда Трампа зробив запит на документи щонайменше восьми претендентів на посаду віцепрезидента. 

За інформацією WP, потенційними кандидатами є сенатор від Флориди Марко Рубіо, сенатор від Огайо, письменник і венчурний інвестор Джеймс Девід Венс, сенатор від Арканзасу Том Коттон, сенатор від Південної Кароліни Тім Скотт, губернатор штату Північна Дакота Даг Бургум, члени Палати представників Еліз Стефанік і Байрон Дональдс, колишній міністр житлового будівництва та міського розвитку Бен Карсон.

Співрозмовники видання кажуть, що за останні тижні конкуренція між претендентами загострилася — кандидати та їхні союзники намагаються продемонструвати, що є потужними збирачами коштів, ефективними амбасадорами кампанії та вірними захисниками Тампа.

Розповідаємо про претендентів, яких розглядає Дональд Трамп. 

Сенатор США Марко Рубіо
Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
Сенатор США Марко Рубіо

53-річний Марко Рубіо — американець кубинського походження, один з найвпливовіших республіканців у Сенаті, де працює уже 14 років. До обрання в Конгрес вісім років був членом Палати представників Флориди, два з них — спікером. 

2016 року Рубіо намагався стати кандидатом у президенти від Республіканської партії, однак програв праймериз, після чого підтримав Дональда Трампа. За його президентства мав значний вплив на політику Білого дому щодо країн Латинської Америки.

Послідовний прихильник жорсткої політики щодо Росії. Автор закону, що не дозволяє президентові вивести США з НАТО без схвалення Конгресу. При цьому у квітні 2024-го сенатор Рубіо, заступник голови комітету з розвідки, голосував проти пакету допомоги Україні в розмірі 60 млрд.

Дональд Трамп виступає на мітингу підтримки Марко Рубіо на проміжних виборах 2022 р.
Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
Дональд Трамп виступає на мітингу підтримки Марко Рубіо на проміжних виборах 2022 р.

У недавньому інтерв’ю він заявив, що в російсько-українській війні «жодна сторона не досягне перемоги, як це визначено в найбільш ідеалістичних термінах». За його словами, Росія не зможе захопити всю Україну чи хоча б половину, що було метою Путіна; водночас Україна не має змоги мобілізувати стільки само людей, як Росія. «Тож постає питання, якщо насправді буде врегулювання шляхом переговорів, хто матиме тут важелі впливу? Чи це буде Путін, чи це буде Україна, і я хочу, щоб Україна мала якомога більше важелів впливу, коли прийде час для цих розмов», — заявив Рубіо

39-річний сенатор Дж. Д. Венс також голосував проти пакету допомоги Україні 2024-го. Понад те, за оцінками The Hill, він «найефективніший речник республіканців на Капітолійському пагорбі, що виступають проти фінансування війни в Україні». 

Дж. Д. Венс виступає під час пресконференції сенаторів-республіканців на підтримку ухвалення пакету допомоги Ізраїлю окремо від допомоги Україні, 14 листопада 2023 року
Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
Дж. Д. Венс виступає під час пресконференції сенаторів-республіканців на підтримку ухвалення пакету допомоги Ізраїлю окремо від допомоги Україні, 14 листопада 2023 року

«Я голосував проти цього пакету в Сенаті й залишаюся противником практично будь-якої пропозиції, щоб Сполучені Штати продовжували фінансувати цю війну», — написав він в авторській колонці у The New York Times

На його думку, Україна не має достатньо людського ресурсу, щоб перемогти Росію, а США не мають змоги забезпечити Україну достатньою для перемоги кількістю зброї, тому Україна має поступитися частиною територій заради миру. «Білий дім неодноразово заявляв, що не може вести переговори з президентом Росії Володимиром Путіним. Це абсурд. Адміністрація Байдена не має життєздатного плану перемоги українців у цій війні. Що швидше американці зіткнуться із цією правдою, то швидше ми зможемо виправити цей безлад і стати посередником у мирі», — написав він.

Під час виборів 2016 року Венс був активним учасником руху Never Trump, заявляв, що «політичні пропозиції Трампа коливаються від аморальних до абсурдних», але згодом перейшов у табір 45-го президента США. 

47-річний сенатор Томас Коттон — колишній офіцер армії США, має досвід бойових операцій в Іраку й Афганістані. З 2013-го по 2015 рік представляв Арканзас у Палаті представників США, у 2015-му став сенатором від того самого штату, членом комітету з питань збройних сил. Належить до табору яструбів, які вважають, що США мусять бути проактивними в зовнішній політиці й агресивними щодо Росії, Ірану й Китаю. 

Сенатор Том Коттон
Фото: EPA-EFE/Patrick Semansky / POOL
Сенатор Том Коттон

Був близьким до адміністрації Трампа, 45-й президент США навіть планував номінувати його на посаду судді Верховного суду США, однак зупинився таки на іншій кандидатурі.

Напередодні повномасштабного вторгнення закликав адміністрацію Байдена збільшити постачання летальної зброї Україні. При цьому Коттон кілька разів голосував проти пакету допомоги Україні, пропонуючи зосередитися виключно на військові допомозі. «Республіканці повинні “обрізати цей рахунок” і зосередитися на військовій допомозі нашим друзям за кордоном», — писав він у листі до The Wall Street Journal в лютому 2024 року. 

У підсумку сенатор Коттон таки проголосував за допомогу Україні у квітні цього року

58-річний сенатор Тім Скотт, єдиний чорношкірий сенатор-республіканець, планував позмагатися за посаду президента США у 2024-му, однак минулого листопада оголосив, що припиняє свою кампанію і не збирається при цьому підтримувати жодного кандидата чи претендувати на посаду віцепрезидента. Цього року увійшов до команди підтримки Трампа.

Сенатор США від Південної Кароліни Тім Скотт виступає під час кампанії Дональда Трампа в Північному Чарльстоні, Південна Кароліна, США, 14 лютого 2024 р.
Фото: EPA-EFE/HUNTER CONE
Сенатор США від Південної Кароліни Тім Скотт виступає під час кампанії Дональда Трампа в Північному Чарльстоні, Південна Кароліна, США, 14 лютого 2024 р.

До обрання в Сенат упродовж двох років (2011–2013) був членом Палати представників США. Відмовився приєднатися Чорного кокусу, що об’єднує афроамериканських конгресменів: «Моя кампанія ніколи не стосувалася раси». Скотт — класичний консерватор, виступає проти абортів, одностатевих шлюбів. У зовнішній політиці — за підтримку Ізраїлю й обмеження торгівлі з Китаєм. 

Неодноразово закликав зменшити допомогу Україні — пропонував зосередитися на Ізраїлі, однак у квітні 2024-го проголосував за пакет для України.

67-річний губернатор Північної Дакоти Даг Бургум, мільярдер (один з найбагатших очільників штатів) і колишній власник IT-компанії (продав її компанії Microsoft 2001 року за 1,1 млрд доларів, згодом очолював Microsoft Business Solutions), також планував балотуватися у 2024-му році, проте прогнозовано вибув з кампанії через недостатню впізнаваність й оголосив, що не прийме номінації на посаду віцепрезидента чи міністра. 

Губернатор Північної Дакоти Даг Бургум
Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
Губернатор Північної Дакоти Даг Бургум

Дональд Трамп публічно заявив, що прагне бачити Бургума важливим членом своєї адміністрації, назвав його неймовірним, зазначивши: «Він заробив свої гроші на технологіях, але про енергетику знає, ймовірно, більше, ніж будь-хто, кого я знаю». 

За інформацією Axios, команда Трампа вважає, що Бургум був би безпечним вибором, який міг би залучити поміркованих виборців. 

Дональд Трамп і Даг Бургум на передвиборчій вечірці в Лас-Вегасі, штат Невада, США, 8 лютого 2024 р.
Фото: EPA-EFE/JOHN MABANGLO
Дональд Трамп і Даг Бургум на передвиборчій вечірці в Лас-Вегасі, штат Невада, США, 8 лютого 2024 р.

У червні минулого року Даг Бургум заявив, що США «фактично перебувають у стані війни з Росією». Він також назвав допомогу Україні «вигідною угодою». «Ми можемо допомогти Україні перемогти Росію», — зазначив губернатор і додав, що США мають відстежувати кожен наданий долар.

39-річна членкиня Палати представників Еліз Стефанік свого часу стала наймолодшою жінкою, яку обрали в Конгрес США. Загалом перемагала на виборах до Палати представників п’ять разів. З 2021-го  очолює республіканський кокус палати, посідає третю за важливістю партійну посаду в Палаті представників. До обрання у Конгрес працювала в адміністрації Джорджа Буша-молодшого.

Когресвумен Еліз Стефанік
Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW
Когресвумен Еліз Стефанік

Американські медіа відзначають, що за п’ять своїх каденцій у Конгресі Стефанік еволюціонувала з поміркованої консерваторки до палкої трампістки. При цьому вона одна з небагатьох лідерів партії підтримує одностатеві подружжя.

Після масових пропалестинських акцій ініціювала слухання про спалах антисемітизму в чільних американських вишах. 

Стефанік неодноразово звинувачували, що вона підтримує та пропагує консервативні теорії змов, зокрема, теорію про заміщення білого населення США мігрантами. 

У 2022-му закликала підтримувати Україну. «Я приєднуюся до американського народу в молитвах за безпеку невинних українців, які переживають невиправдане вторгнення безглуздого, кровожерливого авторитарного диктатора, — писала Стефанік після 24 лютого. — Володимир Путін — воєнний злочинець і божевільний бандит. Ми повинні протистояти нападу на демократії». Однак у 2024-му проголосувала проти допомоги Україні, на відміну від спікера-республіканця й лідера більшості в Палаті представників. 

«Ще до неспровокованого та незаконного вторгнення Росії я рішуче виступала за стримування силою та підтримувала право України захищати себе засобами летальної допомоги, включаючи зброю, боєприпаси та навчання, — заявила конгресвумен, пояснюючи свою позицію. — Однак я не можу підтримувати мільярди доларів платників податків США на нелетальну допомогу, поки Джо Байден не дає ради кризі на нашому південному кордоні».

45-річний конгресмен Байрон Дональдс — помітний учасник Кокусу свободи — крайньоправого крила Республіканської партії та групи «Сила свободи», представники якої декларують боротьбу проти соціалізму в США. Потрапивши в Конгрес 2021-го, Байрон проголосував проти визнання результатів президентських виборів 2020 року. Згодом неодноразово стверджував, що Джозеф Байден не легітимний президент США. Через таку позицію конгресмену відмовили у членстві в Чорному кокусі Конгресу.

Представник від Флориди Байрон Дональдс
Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO
Представник від Флориди Байрон Дональдс

Попри мінімальний досвід роботи в Конгресі, колеги двічі висували Дональдса на посаду спікера Палати представників, однак кожного разу він набирав мінімальну кількість голосів.

Дональдс є частиною республіканського крила, яке виступає категорично проти допомоги Україні, мотивуючи це необхідністю зосереджуватися на внутрішніх проблемах, зокрема, зменшенні бюджетного дефіциту та розв'язанні міграційної кризи. При цьому конгресмен голосував за пакет допомоги Ізраїлю. 

Дональдс також пропонував, аби Україна розплатилася за підтримку США правами на родовища корисних копалин. 

72-річний Бен Карсон — міністр житлового будівництва та міського розвитку США в адміністрації Трампа. Перед походом у велику політику був зіркою медицини: у 1984 році став керівником відділення дитячої нейрохірургії, у 1987-му першим розділив близнюків, зрощених на потилиці. На момент завершення медичної кар’єри у 2013-му був професором нейрохірургії, онкології, пластичної хірургії та педіатрії в Медичній школі Джонса Гопкінса.

Бен Карсон виступає на експозиції інноваційного житла у Вашингтоні, 3 червня 2019 р.
Фото: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
Бен Карсон виступає на експозиції інноваційного житла у Вашингтоні, 3 червня 2019 р.

У 2013-му набув великої популярності серед консерваторів критикою медичних ініціатив Барака Обами в промові на президентському молитовному сніданку.

Карсон змагався за номінацію кандидата у президенти США на виборах 2016 року, однак програв праймериз, тож підтримав Дональда Трампа. Протягом кампанії спричинив скандал, коли заявив, що мусульманин не мав би керувати США. 

Після перемоги на виборах той висунув Карсона на посаду міністра. За час роботи в уряді кілька разів фігурував у скандалах, зокрема, про використання посади в інтересах сина-бізнесмена й надмірні витрати для купівлі меблів у свій офіс.

Дональд Трамп виступає в Білому домі щодо пандемії <i>COVID-19</i>, 21 березня 2020 р. Ліворуч — Бен Карсон, праворуч — адмірал Бретт Гіруар, помічник міністра охорони здоров’я
Фото: EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL
Дональд Трамп виступає в Білому домі щодо пандемії COVID-19, 21 березня 2020 р. Ліворуч — Бен Карсон, праворуч — адмірал Бретт Гіруар, помічник міністра охорони здоров’я

Після агресії Росії проти України у 2014-му Карсон висловлювався за надання летальної зброї Україні. 

«Пам’ятайте, Україна була державою з ядерною зброєю, — казав він. — Вони позбулися своєї ядерної зброї, розуміючи, що ми їх підтримаємо. Найменше, що ми можемо зробити, — це виконати цю обіцянку. Ми повинні надіслати їм те, що потрібно, аби зберегти свій суверенітет». 

Також виступав за членство України та Грузії в НАТО й виключення РФ з Радбезу ООН.

У 2024-му Карсон заявив, що Байден не повинен балотуватися у президенти США через вікове зниження когнітивних здібностей: «Що мене дуже хвилює в цій ситуації, то це люди, які підтримують Джо Байдена. Вони знають, що він розумово недієздатний. Вони також знають, що в Україні точиться війна. У нас великі проблеми на Близькому Сході. У нас Китай потенційно придивляється до Тайваню. У нас є цілий ряд проблем у власній країні. У такій ситуації вам потрібен розумний лідер, який надихає».

Сергій Мельник, журналіст-міжнародник
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram