ГоловнаСвіт

Варшава витратить 30 мільйонів доларів на бомбосховища та інші заходи безпеки

Зараз польська столиця може забезпечити укриттями лише 4% населення міста.

Варшава витратить 30 мільйонів доларів на бомбосховища та інші заходи безпеки
Міський голова Варшави Рафал Тшасковський
Фото: EPA/UPG

Столиця Польщі Варшава витратить 117 мільйонів злотих (30 мільйонів доларів) у найближчі два-три роки на бомбосховища та інші заходи безпеки, пише Reuters.

Хоча Польща, яка є членом НАТО, запевнила громадян, що її місце в альянсі гарантує безпеку від будь-якої російської атаки, вторгнення Москви у сусідню Ураїну спонукало до підготовки до потенційних ударів.

“З власної ініціативи ми провели інвентаризацію місць для укриття”, − сказав міський голова Варшави Рафал Тшасковський після публікації звіту Вищої контрольної палати Польщі щодо забезпечення бомбосховищами в країні.

За даними пожежної служби, зараз на місце в укриттях можуть розраховувати менше 4% населення.

У звіті також виявлено відсутність базових правил щодо укриттів, включно з необхідним обладнанням та технічними характеристиками, необхідними для захисних споруд.

До близько 7 мільйонів квадратних метрів будівель у Варшаві, які могли б служити укриттями, входять підземні паркінги та станції метро.

“117 мільйонів (злотих) на підвищення безпеки − це гроші на найближчі два-три роки, і ми готові виділити на ці цілі ще більше”, − сказав Тшасковський.

За його словами, лікарні будуть готові до загроз, а представників громадськості навчать, як діяти в надзвичайних ситуаціях.

  • Торік у грудні Кабмін України ухвалив постанову, яка уточнює вимоги до облаштування укриттів. Йдеться про норми пішохідної доступності, облік бомбосховищ, акумулювання даних в Інформаційній системі, за яку відповідальна ДСНС і яка інтегрована з іншими державними реєстрами.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram