ГоловнаСвіт

Болгарія хоче конфіскувати великий російський курорт на Чорному морі

Російський туристичний курорт "Камчія" хочуть передати у власність держави.

Болгарія хоче конфіскувати великий російський курорт на Чорному морі
Російський курорт "Камчія" у Болгарії хочуть конфіскувати
Фото: Euractive

Болгарські депутати від правлячої більшості готують закон про звільнення російської власності та надання болгарській державі контролю над величезним російським туристичним курортом Камчія на узбережжі Чорного моря.

"Курорт "Камчія", який рекламується як "освітній, культурний, рекреаційний, спортивний, оздоровчий, діловий і конгрес-туризм", належить російській столиці Москві, але управляється в Болгарії громадянами Болгарії, які формально не підпадають під санкції ЄС", – пише  Euractive.

Депутат від коаліції "Ми продовжуємо зміни - Демократична Болгарія" Івайло Мірчев каже, що курорт діє як російський анклав на болгарському узбережжі вже понад 14 років.

"Законодавча ініціатива давно назріла, особливо з огляду на війну Росії в Україні. Міжнародні санкції проти Росії діють з 2014 року, а у відповідь на безупинну агресію Росії вводяться нові", – додав він. 

Крім того, депутат зауважив, що для того, щоб Болгарія могла виконати свої зобов'язання щодо забезпечення виконання цих міжнародних обмежувальних заходів, необхідно прийняти спеціальний закон.

У виданні зазначають, що незадовго до початку війни в Україні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що російський центр "Камчія" може бути використаний для поширення російського впливу в Європі.

Також, як йдеться у матеріалі, Департамент власності Москви звернувся з проханням призначити директора російської нафтової компанії "Лукойл" керівником центру "Камчія".

Директива Москви щодо курорту з'явилася на тлі блокування та конфіскації російської власності в інших країнах ЄС. Можлива майбутня передача права власності на Російський центр приватній російській компанії може запобігти конфіскації на користь держави та збільшити вартість активів Лукойлу в Болгарії, які також виставлені на продаж.

  • У 2023 році Болгарія фактично бойкотувала санкції ЄС проти російських громадян і компаній, запроваджені після анексії Криму в 2014 році.
  • Після російського вторгнення в Україну в лютому 2017 року санкції ЄС поширили на сотні російських громадян і компаній.
  • Однак Болгарія була єдиною країною-членом, яка не запровадила санкції проти жодного російського громадянина чи компанії зі списку санкцій ЄС через особливості законодавства. 
  • Згідно з останніми даними, опублікованими владою у 2019 році, у Болгарії близько 300 000 росіян володіють понад 500 000 об’єктів власності.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram