ГоловнаСвіт

Зеленський обговорив із прем'єром Ефіопії вихід РФ із зернової угоди

Співрозмовники також говорили про підготовку до Глобального саміту миру.

Зеленський обговорив із прем'єром Ефіопії вихід РФ із зернової угоди
Фото: Пресслужба президента України

Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем'єр-міністром Ефіопії Абієм Ахмедом Алі розповів про односторонній вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи, незаконне блокування судноплавства, обстріли портової та енергетичної інфраструктури України.

"Поінформував співрозмовника про те, що в рамках Чорноморської зернової ініціативи Україна відправила до Ефіопії близько 300 тисяч тонн продовольства і ще 90 тисяч тонн зерна в рамках окремої ініціативи "Grain from Ukraine. Я наголосив, що Україна досі готова залишатися гарантом світової продовольчої безпеки", - написав Зеленський у Twitter.

Він наголомив, що Україна зацікавлена розвивати двосторонні відносини з Ефіопією в сфері безпеки, цифровізації та інших.

"Поговорили про необхідність створення майданчика для діалогу з країнами Африки. Крім того, обговорили підготовку до Глобального саміту миру. Запросив пана прем'єр-міністра відвідати Україну", - розповів Зеленський.

Він також зазначив, що розмова стала першою в історії двосторонніх відносин телефонною розмовою глави Української держави з главою уряду Ефіопії.

Нагадаємо, Росія вже декілька днів обстрілює зернову інфраструктуру півдня України після 17 липня, коли було в черговий раз підірвано Керченський міст і у той же день Росія відмовилася продовжувати зернову угоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram