ГоловнаСвіт

"Я хотів, щоб уся зброя, яка б забезпечила перемогу України, була вже відправлена", - колишній посол США в РФ Макфол

Він також назвав американсько-російські відносини найгіршими в історії.

"Я хотів, щоб уся зброя, яка б забезпечила перемогу України, була вже відправлена", - колишній посол США в РФ Макфол
Фото: EPA/UPG

Професор Стенфордського університету, посол США в Росії (2012–2014 роки) та співголова міжнародної робочої групи з питань санкцій проти РФ Майкл Макфол (група Єрмака-Макфола) розповів про своє бачення війни, американсько-російських відносин, а також про те, чому росіянам вигідне припинення російської війни в Україні.

В інтерв'ю "Радіо Свобода" Макфол зазначив, що адміністрація Джо Байдена та інші західні країни НАТО не почули його пропозицій (озвучених у статті для Foreign Affairs), необхідних для завершення війни цього року.

"Я хотів, щоб уся зброя, яка б забезпечила перемогу, була вже відправлена. Вони вирішили інакше. Це їхнє рішення, не моє", - сказав Макфол.

Він також зауважив, що аналітики минулої осені не чекали на український успіх у Харківській і Херсонській областях.

"Тому я не знаю, що буде далі, але вважаю, що українці весь час робили більше, ніж ми від них очікували", - додав Макфол.

Він також назвав американсько-російські відносини найгіршими в історії, включаючи період Холодної війни.

"За Хрущова, за Брежнєва були контакти та робота над конкретними справами, які були вигідні для обох сторін. Я вже не кажу про часи Горбачова та Єльцина, коли справді були гарні відносини. І навіть за Холодної війни була спільна робота, якої ми зараз не робимо", - прокоментував Макфол.

Він також вважає, що для “нормального життя” росіянам потрібно припинити війну.

“Є люди в Росії, які не імперіалістичні яструби, вони хочуть жити нормально, мати спокійне нудне життя. Не можна цього отримати, коли у вас імперіалістичні війни, насамперед в Україні. Тому зупинити цю жахливу імперіалістичну інтервенцію, окупацію в Україні – це вигідно, звичайно, і для українців, але я також вважаю, що це вигідно і для тих, хто в Росії хоче жити інакше”, - пояснив Макфол.

Нагадаємо, раніше Макфол заявив, що США слід почати глибше і ширше вивчати україністику, оскільки Україна стане однією з ключових країн ЄС і НАТО. Він розповів, що в США після розпаду СРСР стали приділяти набагато менше уваги вивченню країн, котрі знаходилися під окупацією Росії. Тому США та загалом західний світ мають деколонізувати погляд на цей регіон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram