ГоловнаСвіт

Держсекретар США Блінкен прибув до Києва і анонсував ще $1 млрд допомоги Україні (оновлено)

Цей мільярд – майже половина від допомоги, що призначена 19 країнам, які в майбутньому можуть зіткнутися з російською агресією. 

Держсекретар США Блінкен прибув до Києва і анонсував ще $1 млрд допомоги Україні (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва, аби засвідчити підтримку українців. Візит не було анонсовано, пише Associated Press.

Він оголосив про нову велику військову допомогу сумою в $2,2 млрд для України та інших європейських держав, яким загрожує російська агресія.

Йдеться про 18 країн, включно із членами НАТО та регіональних партнерів, які "потенційно мають найбільші ризики майбутньої російської агресії". Військова допомога матиме вигляд довготривалого іноземного фінансування. 

"Це дуже важливі сигнали, що Сполучені Штати Америки з нами – для нас це гарантія того, що ми можемо повернути наші території і наші землі. Я вам вдячний за цей приїзд, – заявив під час зустрічі президент Володимир Зеленський. 

Блінкен своєю чергою зазначив, що це – його пʼята поїздка в Україну, третя після початку вторгнення.

держсекретар США Ентоні Блінкен та глава МЗС Дмитро Кулеба
Фото: EPA/UPG
держсекретар США Ентоні Блінкен та глава МЗС Дмитро Кулеба

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

"Більш ніж шість місяців, як Росія розпочала свою агресію. Зараз важко, йде контрнаступ, і він ефективний. І це переважно завдяки неймовірній хоробрості і стійкості українців – ми це бачимо на полі бою щодня", – заявив Блінкен. 

Держсекретар додав, що ЗСУ успішно застосовують артилерію і ракети, надані союзниками. Загальна сума підтримки України вже сягнула 13,5 млрд. Додатково до цього Україна має отримати ще один мільярд доларів зовнішнього військового фінансування для тривалої підтримки. Ця сума – частина $2,2 млрд, які нададуть іншим європейським країнам, які можуть зіткнутися з російською агресією.

Блінкен підкреслив, що ВВП Росії впало від 9 до 15%, понад 1000 іноземних компаній пішла з країни, обсяг імпорту падає, росіяни не можуть замінити озброєння, не можуть звернутися по позики в рамках суверенного боргу. 

$2,2 млрд – додаткова допомога до $675 млн, виділених Штатами на важке озброєння, боєприпаси та бронетехніку, про які перед засідання у форматі "Рамштайн" сьогодні оголосив міністр оборони США. 

У ході візиту Блінкен відвідав американське посольство і дитячу лікарню, а також познайомився з песиком ДСНС Патроном. 

Про анонсування допомоги Україні і ще 18 країнам з посиланням на джерело в Держдепі писав Reuters, однак про приїзд Блінкена до Києва не було відомо. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram