ГоловнаСвіт

Штайнмаєра переобрали на посаду президента Німеччини

Здобув перемогу вже в першому турі.

Штайнмаєра переобрали на посаду президента Німеччини
Франк-Вальтер Штайнмаєр
Фото: vlast.kz

Франка-Вальтера Штайнмаєра переобрали на посаду президента ФРН на другий термін. У неділю, 13 лютого, за його кандидатуру проголосувала переважна кількість членів Федеральних зборів, які збираються спеціально для виборів глави держави.

Про це повідомляє DW.

Як і очікувалося, 66-річний Штайнмайєр здобув перемогу вже в першому турі, його підтримували всі найбільші політичні сили - Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), "Союз 90/"зелені" та Вільна демократична партія (ВДП), що входять до урядової коаліції, а також консервативний блок ХДС/ХСС. Всі ці партії мають більшість у Федеральних зборах.

Федеральні збори, які скликаються виключно для того, щоб обрати нового президента, складаються на одну половину з депутатів Бундестагу, а на другу - з виборців, відряджених до Берліна усіма 16 земельними парламентами (ландтагами). Це можуть бути як місцеві депутати та політики локального рівня, так і відомі люди з інших галузей: громадські діячі, спортсмени, музиканти та інші. Цього року у голосуванні у Федеральних зборах взяли участь 1472 виборщики.

Крім Штайнмайєра у виборах брали участь ще три кандидати: медик з Майнца Ґерхард Траберт, якого висунула Ліва партія, економіст Макс Отте від "Альтернативи для Німеччини" та астрофізик Штефані Ґебауер від партії "Вільні виборці".

Штайнмайєр народився 5 січня 1956 року в місті Детмольд у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія. Кар'єра політика почалася в команді майбутнього канцлера Ґерхарда Шредера - Штайнмайєр керував його офісом, коли Шредер обіймав посаду прем'єр-міністра Нижньої Саксонії. Після того як Шредер став канцлером ФРН, Штайнмайєр переїхав з ним до Берліна, де спочатку працював статс-секретарем у відомстві федерального канцлера, а пізніше очолив це відомство.

З 2005 року Штайнмайєр обіймав посаду міністра закордонних справ Німеччини у коаліційному уряді ХДС/ХСС та СДПН. У 2007 році обійняв посаду віцеканцлера ФРН. Після парламентських виборів 2009 року був головою фракції СДПН у Бундестазі. А після парламентських виборів 2013 року знову очолював міністерство закордонних справ ФРН. У 2017 був обраний федеральним президентом Німеччини, змінивши на цій посаді Йоахіма Ґаука.

Президентом ФРН може стати будь-який громадянин Німеччини, який досяг 40-річного віку і має виборче право. Президента обирають на п'ять років, переобиратися на цю посаду можна лише один раз.

Штайнмаєр є автором плану врегулювання війни на Донбасі, який отримав однойменну назву "Формула Штайнмаєра". Йдеться про врегулювання шляхом проведення місцевих виборів під наглядом ОБСЄ, надання тимчасового особливого статусу окремим територіям Донбасу, а потім — після доповіді представників ОБСЄ за підсумками виборів на непідконтрольній Україні території — надання постійного особливого статусу цим територіям. Формула була запропонована міністром закордонних справ Німеччини Штайнмаєром у жовтні 2015 року на паризькому саміті «нормандської четвірки».

Нагадаємо, що 12 лютого посол Німеччини Анке Фельдгузен заявила, що продовжує працювати в Києві попри рекомендації про виїзд громадян ФРН з України. До цього Німеччина закликала своїх громадян покинути Україну на тлі побоювань вторгнення в країну російських військ.

Зазначимо також, що канцлер Німеччини Олаф Шольц очікується із візитом в Україні наступного понеділка, 14 лютого. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram