ГоловнаСвіт

Швеція посилила військові підрозділи через активність Росії в Балтійському морі

Раніше РФ погрожувала Швеції "наслідками" за приєднання до НАТО.

Швеція посилила військові підрозділи через активність Росії в Балтійському морі
Фото: kompravda.eu

Збройні сили Швеції посилили свої підрозділи на острові Готланд на тлі зростання російської військової активності в Балтійському морі. Раніше цього тижня данські ЗМІ повідомили, що три кораблі військово-морського флоту РФ увійшли до Балтійського моря через данську протоку Великий Бельт, повідомляє DW.

Шведська громадська телекомпанія SVT виклала у суботу, 15 січня, на своєму сайті кадри, на яких видно, як на острів прибувають військовослужбовці та техніка. Вони доставлені до адміністративного центру острова – міста Вісбю поромом. Також в аеропорту Вісбю 14 січня приземлився військово-транспортний літак із солдатами та обладнанням.

Очільник Готландського полку Маттіас Ардін підтвердив, що йдеться про приблизно "десяток бойових машин", частина з них уже патрулює гавань.

Посилення боєздатності через військову активність РФ на Балтиці підтвердив міністр оборони Швеції Петер Гультквіст.

"Збройні сили вживають необхідних заходів, щоб підтримати цілісність Швеції та продемонструвати нашу здатність захистити Швецію та шведські інтереси", - зазначив Гультквіст.

Посилення патрулювання на Готланді – це знак того, що Стокгольм серйозно ставиться до ситуації, і що Швецію не "застануть зненацька", цитує главу Міноборони шведське телеграфне агентство ТТ.

Швеція не є членом НАТО, проте тісно співпрацює з організацією. Приєднання Швеції та Фінляндії до Північноатлантичного альянсу "мало б серйозні військово-політичні наслідки, які вимагали б адекватних кроків з російського боку", заявила 24 грудня 2021 року на брифінгу представниця МЗС РФ Марія Захарова. 

Після анексії Росією півострова Крим у 2014 році Стокгольм посилив оборону. У 2017 році Швеція поновила загальний військовий обов'язок, який скасували в 2010 році.

Як повідомляли, 14 грудня 2021 року Україна і Швеція підписали нову угоду в галузі оборони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram