ГоловнаСвіт

Адвокати британського принца Ендрю попросять суд США закрити справу щодо звинувачень його у зґвалтуванні

Учора оприлюднили угоду від 2009 року між Ептшейном та позивачкою, згідно з якою вона за 500 000 доларів відмовлялася від позивних вимог до "потенційних відповідачів". 

Адвокати британського принца Ендрю попросять суд США закрити справу щодо звинувачень його у зґвалтуванні
Принц Ендрю та Вірджинія Джуффре, 2001 рік
Фото: BBC Україна

Адвокати британського принца Ендрю, герцога Йоркського, звернуться до американського суду з проханням закрити цивільний позов щодо зґвалтування, в якому члена королівської родини звинуватила громадянка США Вірджинія Джуффре.

Про це пише BBC.

Жінка в позові стверджувала, що американський фінансист Джеффрі Епштейн схиляв її до сексуальних стосунків проти її волі в 2000-2002 роках, коли їй було 16-18 років. Одним із чоловіків, із якими Джуффре в підлітковому віці нібито примушували займатися сексом, був принц Ендрю.

Учора суд Нью-Йорка оприлюднив документ від 2009 року, підписаний у Флориді, згідно з яким Ептшейн сплатив Джуффре $500 000 за припинення її позову проти нього та згоду не подавати до суду на інших "потенційних відповідачів". 

В цій угоді імʼя принца Ендрю не згадується, але його адвокати кажуть, що вона означає неможливість Джуффре подати до нього до суду. 

Юристи Джуффре натомість заявили, що флордиська мирова угода 2009 року не стосується її справи проти принца, в якій йдеться про сексуальне насильство в Нью-Йорку, Лондоні та на Віргінських островах. 

У позові від 2009 року представники Джуффре стверджували, що в підлітковому віці дівчина була втягнувати в сексуальну експлуатацію у Флориді. Справа до суду не дійшла саме через те, що Ептшейн заплатив дівчині пів мільйона доларів. Угода була конфіденційною і оприлюднена тільки зараз через справу принца Ендрю.

Трактування цього документу стане вирішальним у тому, чи можуть визнати принца Ендрю причетним до злочину.

Нагадаємо, позов проти Ендрю за звинуваченням у зґвалтуванні Джуффре подала в серпні 2021 року. Дівчина стверджувала, що фінансист Джеффрі Епштейн познайомив її з принцом у 2001 році, коли їй було 17. Позов було подано відповідно до американського закону про дітей-жертв, який дозволяє жертвам жорстокого поводження з дітьми подавати до суду на ймовірних насильників навіть після десятки років з моменту злочину. Того тижня, коли було зареєстровано позов, збігав термін їх подачі. 

За словами Джуффре, принц її побив і зґвалтував, також сексуальне насильство над нею чинив сам Епштейн. Жінка вимагає компенсації моральної і матеріальної шкоди. 

Джуффре раніше публічно звинувачувала принца Ендрю в насильстві, однак без судових позовів. Принц в інтерв'ю 2019 року говорив, що не пам'ятає такої жінки і категорично заперечував насильство над нею.

Другий син королеви Єлизавети є одним із найвідоміших людей, пов'язаних з Джеффрі Епштейном. Американський фінансист у липні 2019 року був звинувачений у сексуальній експлуатації десятків жінок і дівчат, наймолодшим з яких було по 14 років. 

Епштейна вперше звинуватили в сексуальній експлуатації дітей ще 2005 року, але завдяки угоді зі слідством він отримав лише півтора року ув'язнення й вийшов на волю умовно-достроково. Після цього він був знову заарештований як правопорушник, який чинив сексуальні злочини. 

Принцу Ендрю закидають саме те, що він продовжував дружити з Епштейном у 2010 році, після того як суд визнав того винним у втягненні дівчат у проституцію. 

У 2019 справу проти Епштейна відновили, він був заарештований. Епштейн наклав на себе руки у в'язниці в серпні 2019 року. З фонду компенсацій жертвам Епштейна було сплачено більш ніж 121 млн доларів, їх отримали приблизно 138 людей. 

У грудні 2021 колегія присяжних суду в Нью-Йорку визнала британську світську левицю, подругу покійного американського фінансиста Джеффрі Епштейна – Гезлейн Максвелл – винною в розбещенні неповнолітніх. Їй загрожує до 65 років обмеження волі, остаточний вирок оголосять згодом. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram