ГоловнаСвіт

Консерватори зірвали гей-прайд у Грузії, постраждали 47 працівників ЗМІ (оновлено)

Постраждалих журналістів у лікарні відвідала президент Саломе Зурабішвілі.

Консерватори зірвали гей-прайд у Грузії, постраждали 47 працівників ЗМІ (оновлено)

Громадська організація "Тбілісі прайд" скасувала проведення гей-прайду в столиці Грузії, що мав відбутися ввечері у понеділок.

Як повідомляє видання "Новини-Грузія", задовго до початку запланованого маршу на проспекті Руставелі почалася контракція представників ультраконсервативних організацій "Грузинський марш", "Грузинська ідея" і православних активістів.

Для початку вони рознесли палатки опозиції, які кілька місяців стояли на проспекті, а потім видерлись на балкон офісу "Тбілісі прайду" на вулиці Ахвледіані. Там вони здерли райдужні прапори та спалили їх на вулиці.

Не знайшовши геїв, радикали вимістили свою злість на журналістах.

Незважаючи на те, що нікого з представників ЛГБТ-спільноти на проспекті не було, учасники контракції не дозволяли журналістам працювати на місці подій. Вони кидали у знімальні групи різних ЗМІ пляшки, каміння і палиці, нападали на них, псували апаратуру.

Патрульна поліція обмежилася тим, що вивела журналістів з місця подій і закрила периметр, де проходила контракція, живим ланцюгом. 

Про те, що під час контракції біля парламенту постраждали їх співробітники, вже повідомили Громадське телебачення Грузії, телекомпанія "Пірвелі", "Мтаварі", "Формула", "Руставі-2", "Радіо Свобода". Одно з операторів так сильно побили, що його довелося госпіталізувати.

Після сутичок, що сталися в центрі столиці Грузії, організація "Тбілісі прайд" повідомила про скасування маршу. Активісти пояснили своє рішення тим, що поліція не в змозі забезпечити їх безпеку.

Оновлення. Під заворушень постраждали 47 працівників засобів масової інформації, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За даними грузинських видань, у результаті нападів з боку радикалів постраждали представники 16 ЗМІ, включно з журналістами, фотографами і операторами.

Постраждалих журналістів у понеділок увечері відвідала в одній з тбіліських клінік президент Грузії Саломе Зурабішвілі, яка заявила, що те, що сталося в Тбілісі абсолютно неприйнятно.

"Це не та Грузія, яку я знаю, це не грузинські традиції, не віра і не те майбутнє, якого ми хочемо для цієї країни. Ми не зрозуміли, що протистоянням нічого не досягнемо", - заявила президент.

За її словами, Грузія раніше вже все це проходила і не повинна проходити знову.

Нагадаємо, що в Україні останні марші на захист прав ЛГБТ-спільноти були відносно мирними.

У 2020 році акцію не проводили через епідемію коронавірусної хвороби, у 2021 році його теж ще не проводили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram