ГоловнаСвіт

В Росії вперше закривається ЗМІ через визнання "іноагентом"

Ярлик "іноагента" зруйнував бізнес-модель VTimes.

В Росії вперше закривається ЗМІ через визнання "іноагентом"
Фото: vtimes.io

Російське видання VTimes.io заявило про припинення роботи через те, що його визнали іноземним агентом.

Про це повідомляється на його сайті.

"Ярлик «іноагента», який повісили на адміністратора сайту vtimes.io, зруйнував бізнес-модель VTimes - а ми створювали це видання саме як бізнес. Рекламодавці та партнери не розуміють, як співпрацювати з «іноагентом», - і ми не можемо їх за це засуджувати. Добровільних пожертвувань читачів недостатньо, щоб фінансувати видання якісного медіа. Гірше того, «іноагентський» статус позбавляє VTimes більшої частини нашого порядку денного: багато чиновників, бізнесмени і навіть аналітики побоюються давати коментарі «іноагенту» - і ми теж розуміємо чому", - говориться в заяві редакції.

Крім того, VTimes стверджує, що вивчило сім сценаріїв продовження роботи, і в кожному з них був ризик кримінального переслідування співробітників видання з можливістю позбавлення волі.

Перетворюватися на опозиційне медіа журналісти не захотіли, і тому вирішили припинити роботу. Дату закриття вибрали знакову - 12 червня, коли відзначається День Росії.

Нагадаємо, що економічне видання VTimes створили у 2020 році журналісти "Ведомостей", які звільнилися через втручання власника у редакційну політику і цензуру. 14 травня 2021 року Міністерство юстиції Росії включило зареєстровану у Нідерландах компанію Stichting 2 Oktober в реєстр іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента. Вона є адміністратором доменного імені сайту VTimes.io.

У квітні 2021 року до цього реєстру потрапив популярний сайт "Медуза". Команда "Медузи" заявила, що визнання "іноагентом" позбавило їх рекламодавців, у зв'язку з чим журналісти почали збирати пожертви.

Росія почала формувати список ЗМІ-іноагентів в кінці 2017 року. Він складається в основному з проєктів "Голосу Америки" та "Радіо Свобода". Серед них - український сайт "Крим.Реалії".

VTimes стало другим російським виданням, яке закривається через політичну ситуацію. З 31 травня перестав оновлюватися сайт NEWSru.com.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram