ГоловнаСвіт

Палата представників США оголосила імпічмент Трампу

Дональд Трамп став першим президентом в історії США, стосовно якого було двічі розпочато процедуру імпічменту.

Палата представників США оголосила імпічмент Трампу
Фото: EPA/UPG

Палата представників США оголосила імпічмент президентові Дональду Трампу через його роль у підбурюванні натовпу своїх прихильників до штурму Капітолію минулого тижня.

Про це свідчать результати голосування, яке транслював телеканал NBC News.

Відповідне рішення підтримали 232 члени нижньої палати американського Конгресу, зокрема 10 представників Республіканської партії, до якої належить Трамп.

За імпічмент проголосували республіканці Джон Катко (Нью-Йорк), Адам Кінзінгер (Іллінойс), Джеймі Херрере Батлер (Вашингтон), Ден Ньюхаус (Вашингтон), Девід Валадао (Каліфорнія), Петер Майер (Мічіган), Том Райс (Південна Кароліна), Фред Аптон (Мічіган), Ентоні Гонсалес (Огайо), Ліз Чейні (Вайомінґ).

Проти імпічменту висловилися 197 законодавців.

Таким чином президент Дональд Трамп став першим президентом в історії США, стосовно якого було двічі розпочато процедуру імпічменту.

Демократи в Конгресі США закидають Трампу "підбурювання заколоту" 6 січня, коли натовп пішов на штурм Капітолію.

У тексті постанови про імпічмент конгресмени-демократи звинувачують Трампа у "навмисному підбурюванні до насильства проти уряду Сполучених Штатів". Зокрема йдеться про промову Трампа на акції протесту 6 січня, де він стверджував, що виграв президентські вибори і закликав прихильників йти до Капітолію.

Повноваження відсторонити Трампа від виконання обов’язків президента на основі імпічменту має Сенат, де більшість все ще контролює Республіканська партія.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл, за повідомленнями ЗМІ, заявив своїм колегам, що вважає дії президента Трампа такими, що заслуговують на імпічмент.

Інавгурація новообраного президента США Джо Байдена має відбутись 20 січня, і, скоріш за все, розгляд імпічменту в Сенаті відбудеться вже після цієї дати.

Нагадаємо, що розгляд першого процесу імпічмента Трампа завершився приблизно рік тому. Процедура імпічменту була запущена у зв'язку з його телефонною розмовою з президентом України Володимиром Зеленським. Під час бесіди, на думку демократів, Трамп намагався змусити Київ почати розслідування щодо його тоді ще потенційного суперника на президентських виборах в листопаді 2020 року Джозефа Байдена, а також його сина Хантера.

24 вересня Пелосі оголосила про підготовку процедури імпічменту Трампа. Приводом для цього кроку став саме скандал навколо бесіди двох президентів. Нижня палата Конгресу, контрольована демократами, звинуватила президента США в порушенні конституційних обов'язків і зловживанні службовим становищем. Сам Трамп назвав те, що відбувається, найбільшою аферою в історії американської політики.

5 лютого 2020 Сенат Сполучених Штатів виправдав президента Дональда Трампа у справі про імпічмент. Трампа виправдали за обома статтями – перешкоджання роботі Конгресу та зловживання повноваженнями. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram