ГоловнаСвіт

Президент Литви: жодна людина при здоровому глузді не повірить, що Тихановська записала відеозвернення добровільно

"Литва завжди готова надати притулок силам, готовим будувати свободу і демократію".

Президент Литви: жодна людина при здоровому глузді не повірить, що Тихановська записала відеозвернення добровільно
Фото: lrp.lt

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що опонентка Олександра Лукашенка на президентських виборах Світлана Тихановська записала відеозвернення під тиском.

Про це він написав у фейсбуці.

"Жодна людина при здоровому глузді не повірить, що відео Тихановська записала добровільно. Це ще один доказ того, які методи використовують, щоб зламати людину і дух народу. Ми протягом останніх декількох тижнів спостерігали ці спроби", - зазначив він.

Науседа додав, що зараз Тихановській "треба отямитися після пережитого шоку і фізичних випробувань".

"Литва завжди готова надати притулок силам, готовим будувати свободу і демократію", - наголосив він.

Президент Литви додав, що вже сьогодні цю ситуацію, а також події у Білорусі, обговорюватиме із головою Європейської ради Шарлем Мішелем.

Нагадаємо, у неділю в Білорусі пройшли президентські вибори. За попередніми даними ЦВК, чинний президент країни Олександр Лукашенко набрав понад 80% голосів, Тихановська - близько 10%.

Після закриття виборчих дільниць по всій країні почалися масові акції протесту. У Мінську та інших містах країни на вулицю вийшли десятки тисяч людей, відбулися сутички з силовиками, які використовували проти протестувальників світлошумові гранати, водомети і гумові кулі. Увечері 10 серпня МВС повідомило про першого загиблого. Відомство вважає, що чоловік нібито невдало намагався кинути в ОМОН вибуховий пристрій.

Напередодні штаб Тихановської відмовився визнати результати виборів, а сама вона закликала громадян, які вважають, що їхній голос украли, не мовчати. Тихановська наголосила, що, за даними з дільниць, де не було фальсифікацій, вона набрала близько 70-80% голосів. При цьому вона зазначила, що сама не буде виходити на вулицю, бо це, на її думку, призведе до ескалації.

10 серпня у КДБ Білорусі заявили про запобігання замаху на Тихановську.

11 серпня стало відомо, що Тихановська поїхала до Литви. Пізніше було оприлюднено два її відеозвернення. У першому вона, зокрема, заявляє, що прийняла рішення виїхати з республіки "абсолютно самостійно". У другому закликала своїх прихильників не протистояти міліції та більше не виходити на площі, щоб не наражати своє життя на небезпеку. Тихановська читала своє звернення з аркуша. Коли саме були записані ці відео - до від'їзду Тихановської чи після - невідомо.

Пізніше соратниця Тихановської розповіла, що напередодні від'їзду Тихановська протягом трьох годин спілкувалася в кабінеті голови ЦВК Білорусі Лідії Єрмошиної з двома високопоставленими співробітниками силових структур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram