ГоловнаСвіт

Експрем’єра Малайзії ув’язнили на 12 років за корупцію

Колишній керівник уряду не визнає своєї провини.

Експрем’єра Малайзії ув’язнили на 12 років за корупцію
Наджиб Разак
Фото: EPA/UPG

Вищий суд Куалу-Лумпур засудив колишнього прем’єр-міністра Малайзії Наджиба Разака до 12 років позбавлення волі та штрафу в розмірі близько 50 млн доларів за відмивання грошей, зловживання владою та довірою.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на CNBC.

"Колишнього прем’єра Малайзії Наджиба Разака засуджено до 12 років позбавлення волі та штрафу в розмірі 49,3 млн доларів США через його причетність до скандалу (з державним фондом) 1MDB", - йдеться у повідомленні.

Вищий суд Куалу-Лумпур визнав 67-річного Разака винним за всіма сімома звинуваченнями, включаючи відмивання грошей, зловживання владою та зловживання довірою. Судді визнали обґрунтованою доказову базу прокурорів, яка підтверджує, що колишній очільник уряду Малайзії отримав на власні банківські рахунки 10 млн доларів із державного фонду 1MDB.

Під час розгляду справи у суді ексголова уряду не визнавав своєї провини і заявляв, що подаватиме апеляцію на рішення суду.

Нагадаємо, Малайзійська антикорупційна комісія (МАКК) у вівторок, 3 липня, затримала колишнього прем'єр-міністра Наджиба Разака. 

Кілька років тому стало відомо, що частина коштів фонду виявилася на рахунках політика, а також у фондах виборчої кампанії очолюваної ним коаліції. Розслідування корупції в фонді 1MDB в 2015 році було припинено, а заступник головного комісара МАККОЙ Мохд Шукрі Абдул, який вів його, був змушений виїхати в США.

У травні 2018 року коаліція "Національний фронт", на чолі якої стояв Разак і яка правила в країні понад 60 років, програла вибори опозиційній коаліції "Альянс надії". 

Новий уряд на чолі з прем'єр-міністром Махатхіром Мохамадом одним з перших рішень призначив на посаду голови антикорупційної комісії Мохд Шукрі Абдула.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram