ГоловнаСвіт

Євросоюз з 1 липня відкриє кордони для громадян тільки 14 країн

Офіційно перелік країн можуть оприлюднити 30 червня.

Євросоюз з 1 липня відкриє кордони для громадян тільки 14 країн
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз з 1 липня відкриє зовнішні кордони поки що для громадян лише 14 країн - тих, де зареєстровано відносно низький приріст нових випадків інфікування коронавірусом.

Офіційно цей перелік оприлюднять після того, як представники країн Євросоюзу домовляться з цього приводу - імовірно, 30 червня, передає DW.

За словами дипломатів, дозвіл на в'їзд торкнеться громадян Алжиру, Австралії, Грузії, Канади, Марокко, Нової Зеландії, Руанди, Сербії, Таїланду, Тунісу, Уругваю, Чорногорії, Південної Кореї і Японії. У цей список може бути включений і Китай, якщо у відповідь він зніме обмеження для європейців.

Вирішальним критерієм для ослаблення обмежень на в'їзд є, перш за все, приріст заражень коронавірусом SARS-CoV-2 протягом попередніх двох тижнів - цей показник не повинен перевищувати 16 випадків на 100 тисяч жителів. При цьому тенденція розвитку ситуації в цей період порівняно з попередніми 14 днями повинна бути "стабільною або знижуватися".

Громадянам країн, які сильно постраждали від коронавірусної інфекції, наразі не дозволено в'їзд у Євросоюз. Це стосується, зокрема, Росії або США - там за останні два тижні реєструвалося 60-120 нових випадків інфікування на 100 тисяч жителів. У таких країнах, як Бразилія або Саудівська Аравія, цей показник навіть перевищував 120 нових випадків зараження.

В оприлюдненій напередодні виданням Politico інформації йшлося про майже 20 держав.

Раніше обговорювали два варіанти списку з 47 і 54 країни. В одному з них була Україна.

Нагадаємо, заборону на в'їзд до Євросоюзу ввели ще в середині березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram