ГоловнаСвіт

Країни ОПЕК погодили найбільше в історії скорочення видобутку нафти

Йдеться про зниження нафтовидобутку на 9,7 млн б/д.

Країни ОПЕК погодили найбільше в історії скорочення видобутку нафти
Фото: EPA/UPG

Країни-учасниці ОПЕК+ за підсумками позачергового засідання 12 квітня підписали угоду про зниження щодобового видобутку нафти на 9,7 млн барелів.

Про це повідомила пресслужба міністерства енергетики Казахстану, передає Интерфакс.

"За підсумками міністерського вебінару країн-учасниць ОПЕК +, а також країн, що не входять до ОПЕК+, було підписано угоду про скорочення видобутку нафти на 9,7 млн барелів на добу на два місяці, з 1 травня", - йдеться в повідомленні, поширеному в неділю.

Початковий варіант плану передбачав трохи більше скорочення - на 10 млн б/д.  

Згідно з досягнутими домовленостями, Мексика скоротить свій видобуток на 100 тис. барелів на добу, передає Bloomberg. Це менше, ніж передбачалося спочатку - іншу частину зобов'язань щодо передбачуваного скорочення на 300 тис. барелів на добу візьмуть на себе США.

Мексика перегляне свою позицію щодо скорочення видобутку нафти після закінчення двох місяців (травень-червень) угоди ОПЕК +, за словами Dow Jones.

Саме позиція Мексики довгий час заважала укладенню угоди ОПЕК+, мета якої - вирішити проблему різкого зниження цін на нафту.

За оцінками експертів, світовий попит на нафту впав на третину, оскільки понад 3 мільярди осіб перебувають на карантині у своїх будинках через спалах коронавірусу, пише Reuters.

За прогнозами банків Goldman Sachs і UBS, минулого тижня скорочення пропозиції на 15% може виявитися недостатнім для стримування зниження цін. Повідомлялося, що ціни на Brent знизяться до 20 доларів за барель з 32 доларів зараз і 70 доларів на початку року.

На початку березня учасники ОПЕК та її партнери на зустрічі у Відні не змогли домовитися про подальше зниження обсягів видобутку на додаткові 1,5 млн барелів на добу. Зокрема, на зниженні наполягала Саудівська Аравія, а Росія виступила проти. Провал переговорів призвів до падіння цін на нафту до мінімуму за 18 років. На її вартість також вплинула пандемія COVID-19.

Нагадаємо, 7 березня ціна нафти північноморської марки Brent впала на 9,4%,  до 45,27 долара за барель. Це найнижча ціна за три роки, а добове зниження було найбільшим з грудня 2008 року.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram