ГоловнаСвіт

NASA вперше зафіксувало сотні землетрусів на Марсі

Найпотужніші "марсотруси" сягали магнітуди від 3 до 4 балів.

NASA вперше зафіксувало сотні землетрусів на Марсі
модуль InSight
Фото: NASA

Американське аерокосмічне агентство вперше зафіксувало сотні землетрусів на Марсі. Про це пише The Verge, посилаючись на дані місії модуля InSight, який зареєстрував землетруси.

"InSight від NASA виявив сотні "марсотрусів" на Марсі, в тому числі близько 20 підземних поштовхів, які були відносно потужними", - сказано в повідомленні.

За результатами місії, найпотужніші землетруси були зафіксовані 24 рази. Вони сягали магнітуди від 3 до 4 балів. На Землі такі землетруси можуть відчуватися як гуркіт, але зазвичай вони недостатньо сильні, щоб завдати серйозної шкоди.

Проте на Землі землетруси відбуваються ближче до поверхні, а епіцентри "марсотрусів" були зафіксовані набагато глибше - на глибині від 30 до 50 кілометрів. Що глибше землетрус, то менше тремтіння відчувається на поверхні.

Відзначають, що дослідники сподівалися зафіксувати потужніші землетруси, завдяки яким вони б змогли отримати більше інформації про внутрішню частину Марса. Однак цього поки що не відбулося.

Причини землетрусів на Марсі наразі не відомо. Одна з версій - довгострокове похолодання планети. У міру того, як вона охолоджується, планета стискається, і її тендітна кора розколюється, змусивши поверхню здригнутися.

Місія InSight ще триватиме близько року, в NASA сподіваються впродовж цього часу отримати більше даних про Марс.

Нагадаємо, в січні NASA пропонувало всім охочим узяти участь у виборі фінального імені для свого майбутнього марсоходу, який зараз називається просто "Марс-2020". Його запуск на Марс планується в липні 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram