ГоловнаСвіт

У США через підозри в шпигунстві на користь Росії затримали мексиканця

Його завербував російський чиновник.

У США через підозри в шпигунстві на користь Росії затримали мексиканця
Фото: scsgroup-consult.com

У США через підозри в шпигунстві на користь уряду Росії заарештували громадянина Мексики Гектора Алехандро Кабрера Фуантеса, який проживав у Сінгапурі. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства юстиції Штатів.

Згідно з документами, російський урядовець завербував Фуантеса в 2019 році і доручив йому орендувати конкретну нерухомість в окрузі Маймай-Дейд (штат Флорида). Квартира повинна була орендуватися на чуже ім'я, а дані про сім'ю і зустрічі завербованого іноземця - приховуватися.

Після винаймання квартири Фуантес відвідував Росію, щоб поінформувати чиновника про перебіг завдання. У лютому 2020 року громадянин Мексики знову вирушив до Москви, де зустрівся зі своїм вербувальником.

"На цій зустрічі російський урядовець надав Фуантесу фізичний опис автомобіля джерела з уряду США і сказав йому знайти автомобіль, отримати номерний знак транспортного засобу і вказати фізичне місце перебування автомобіля джерела", - йдеться в повідомленні.

Фуантес виїхав з Мехіко в Маямі 13 лютого, а наступного дня його авто привернуло увагу охоронця того самого урядового джерела, за яким він повинен був вести стеження. Супутниця Фуантеса встигла сфотографувати номерний знак американського чиновника. Під час бесіди з охороною громадянин Мексики назвав дані, які під час перевірки не підтвердилися.

16 лютого Фуанетес і його дружина прибули в аеропорт Маямі, щоб полетіти звідти в Мехіко. Служба митного і прикордонного контролю перевірила мобільний телефон дружини мексиканця і знайшла збільшене фото номерів авто, що належить уряду США. Знімок розміщувався в папці нещодавно відправлених фото.

Фуантес зізнався, що отримував завдання сфотографувати саме це авто. Перевірка WhatsApp підтвердила, що він спілкувався з російським урядовцем.

Нагадаємо, в грудні у французьких Альпах виявили базу з 15 російськими шпигунами. Вони були співробітниками елітного підрозділу ГРУ, що відповідає за замовні вбивства, акти саботажу й управління так званими "мертвими поштовими скриньками", які використовують таємні агенти і їхні спільники для обміну інформацією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram