ГоловнаСвіт

Трамп пропонує заборонити прослуховувати його розмови з іншими президентами

Телефонні розмови президента США з іншими лідерами слухають до 25 осіб.

Трамп пропонує заборонити прослуховувати його розмови з іншими президентами
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп запропонував заборонити американським чиновникам слухати його телефонні розмови з іноземними лідерами.

Про це повідомляє видання Politico.

"Це те, що вони робили роками - коли ти дзвониш лідерам інших країн, люди слухають... Я можу повністю припинити цю практику", - заявив Трамп.

Зазначають, що телефонні розмови Трампа з іншими лідерами слухають до 25 осіб. Серед них - радники з національної безпеки Білого дому, представники Держдепартаменту та співробітники розвідки.

Колишній керівник ситуаційної кімнати Білого дому за часів президентства Барака Обами Ларрі Пфайффер заявив, що ця практика "необхідна для захисту і допомоги президенту".

"Це дозволяє президенту і раднику з питань національної безпеки стежити за будь-якими домовленостями, досягнутими під час телефонної розмови, швидко і точно спростовувати будь-які некоректні заяви про дзвінок з іноземної сторони", - пояснив він.

Нагадаємо, 25 вересня минулого року Білий дім опублікував телефонну розмову Трампа і президента України Володимира Зеленського від 25 липня, що спричинило оголошення Конгресом початку офіційного розслідування проти президента США.

Пропозиція Трампа з'явилася після того, як американський лідер знову наполіг, що його липнева розмова з президентом України Володимиром Зеленським була "ідеальною" і "цілком доречною".

Саме цей діалог спричинив ланцюжок подій, які призвели до розслідування справи про імпічмент Трампа.

Анонімний американський розвідник, який слухав розмову двох президентів, написав скаргу про тиск на Україну з боку Трампа. Трамп нібито хотів нашкодити своєму можливому суперникові на виборах 2020 року - демократові Джо Байдену.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram