ГоловнаСвіт

Ердоган порадив Макрону перевіритися у лікаря на предмет "смерті мозку"

Турецький президент підлив масла у вогонь напередодні лондонського саміту НАТО.

Ердоган порадив Макрону перевіритися у лікаря на предмет "смерті мозку"
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розкритикував президента Франції Еммануеля Макрона за слова про "смерть мозку НАТО".

"Звертаюся до президента Франції і скажу те ж саме на саміті НАТО. Макрону самому слід звернутися до лікаря на предмет смерті мозку", - цитує заяву Ердогана турецьке агентство "Анадолу".

Нагадаємо, на початку листопада Макрон в інтерв'ю журналу The Economist сказав, що Європа може втратити контроль над власною долею, якщо не почне створювати власну оборонну систему. "Те, що ми зараз переживаємо, - це смерть мозку НАТО", - сказав він.

Союзники Франції зустріли слова Макрона критикою. Канцлер Німеччини Ангела Меркель, зокрема, назвала його слова "різкими" і заявила, що не поділяє цю точку зору.

28 листопада на зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом Макрон спробував пояснити свої слова. Він сказав, що два останні саміти альянсу були відірвані від реальності. За його словами, вони "були присвячені винятково тому, як полегшити фінансовий тягар США" тоді, як не вирішувалися інші стратегічні питання - проблема миру в Європі, відносини з Росією, питання Туреччини.

"Можливо, був потрібен будильник. Я радий, що він продзвенів, і відтепер пріоритетом буде обговорення наших стратегічних завдань", - заявив французький лідер.

Відзначимо також, що Макрон доволі різко критикував Туреччину за військову операцію в Сирії. У жовтні він сказав, що вважає подію грубою помилкою Заходу і НАТО в регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram