ГоловнаСвіт

ВМС США взяли на озброєння ударну атомну субмарину

Підводний човен здатен перебувати на бойовому чергуванні під водою протягом декількох місяців.

ВМС США взяли на озброєння ударну атомну субмарину
USS Oregon SSN 793
Фото: https://katu.com

Ударний атомний підводний човен (АПЧ) USS Oregon SSN 793, оснащений 12-ма крилатими ракетами Tomahawk, був офіційно прийнятий до бойового складу Військово-морських сил США в суботу на церемонії в місті Гротон (штат Коннектикут). Про це повідомляється на сайті Пентагона.

"Oregon є 20-им підводним човном класу "Вірджинія", яка має спеціальне звукопоглинальне покриття корпусу і малошумну рухову установку. Підводні човни цього типу здатні розвивати швидкість понад 25 вузлів і перебувати на бойовому чергуванні під водою протягом декількох місяців", - говориться в повідомленні.

Вартість споруди кожної АПЧ класу "Вірджинія" четвертого покоління оцінюється приблизно в $2,7 млрд, пише Інтерфакс-Україна.

Загалом планується побудувати 48 субмарин цього класу, 33 з них - до 2030 року. Вони повинні повністю замінити в складі ВМС США ударні атомні підводні човни типу "Лос-Анджелес" і вдосконалений "Лос-Анджелес" споруди 1970-1990-х років.

Крім того, напередодні під час церемонії в порту Гольфпорт (штат Міссісіпі) до складу ВМС США увійшов новий бойовий корабель-невидимка прибережної зони LCS 20 USS Cincinnati. До завдань корабля входять патрулювання, захист флоту від атак малих надводних суден, боротьба з малошумними підводними човнами супротивника, протимінна боротьба, ведення розвідки, підтримка дій сил спеціальних операцій.

Він стане вже десятим кораблем класу "Індепенденс" (Independance) в складі ВМС США. Корабель озброєний 57-мм гарматою Mk.110, 30-мм зенітним арткомплексом, пусковою установкою на 11 зенітних ракет Evolved SeaRAM і чотирма 12,7-мм кулеметами. На його борту базуються два вертольоти MH-60R/S "Сіхок" і безпілотники. У перспективі всі кораблі типу класу "Індепенденс" будуть посилені протикорабельними ракетами NSM.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram