ГоловнаСвіт

Делегації США і КНДР почали переговори про денуклеаризацію Корейського півострова

Зустріч проходить в Стокгольмі.

Делегації США і КНДР почали переговори про денуклеаризацію Корейського півострова
Фото: EPA/UPG

У Швеції на острові Лідінге в суботу, 5 жовтня, почалися робочі переговори між представниками США і Північної Кореї. На зустріч прибули посол з особливих доручень МЗС КНДР Кім Мен Гілем і спецпредставник США у справах КНДР Стівен Біган, пише Euronews.

Цей факт підтвердила глава шведського дипломатичного відомства Анн Лінде.

"Я натхнена тим, що делегації робочого рівня США і КНДР перебувають зараз у Швеції для проведення переговорів. Діалог необхідний для досягнення денуклеаризації та мирного рішення", - написала вона у своєму twitter.

Раніше ЗМІ з посиланням на джерела в Білому домі повідомляли, що президент США Дональд Трамп готовий запропонувати Кім Чен Ину призупинити дію санкцій ООН на експорт текстилю та вугілля, якщо влада КНДР погодиться демонтувати основний ядерний об'єкт в Йонбені і зупинити виробництво високозбагаченого урану.

Швеція відіграє особливу роль в переговорах між Вашингтоном і Пхеньяном, оскільки, на відміну від США, підтримує дипломатичні відносини з Північною Кореєю. Зокрема, як пише агентство dpa, саме в Швеції проходили підготовчі консультації до зустрічі Трампа та Кім Чен Ина, що відбулася в червні в демілітаризованій зоні на Корейському півострові.

Нинішні переговори в Стокгольмі ускладнені новими ракетними тестами, проведеними Пхеньяном останнім часом.

Трамп і лідер КНДР Кім Чен Ин зустрічалися вже тричі: перший саміт пройшов у 2018 році в Сінгапурі, другий в лютому 2019 року - в Ханої, в червні цього року лідери двох країн провели символічну зустріч на території демілітаризованої зони в Пханмунджомі.

Після невдалого саміту КНДР-США в Ханої діалог застопорився. Вашингтон вимагає від Пхеньяна більш рішучих дій щодо відмови від ядерної зброї, КНДР своєю чергою зазначала, що США взагалі нічого не роблять у відповідь на її добровільні кроки з денуклеаризації.

У вересні Кім Чен Ин запросив Трампа відвідати Північну Корею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram