ГоловнаСуспільствоЖиття

Росія вирішила утилізувати український підводний човен "Запоріжжя", захоплений в окупованому Криму

На проведення робіт виділено 193 млн рублів, їх повинні виконати до 10 листопада 2020 року.

Росія вирішила утилізувати український підводний човен "Запоріжжя", захоплений в окупованому Криму
Подлодка "Запорожье"
Фото: silaslova.zp.ua

Міністерство оборони РФ шукає підрядника для утилізації єдиного українського підводного човна "Запоріжжя", вкраденого Росією під час окупації Криму.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На російському порталі державних закупівель розміщено тендер на "утилізацію дизельного підводного човна проєкту 641 і великого протичовнового корабля проєкту 1134Б у 2019 і 2020 роках". На проведення робіт виділено 193 млн руб., вони повинні бути виконані до 10 листопада 2020 року.

Адмірал Віктор Кравченко, який займав у 1998-2005 роках посаду начальника Головного штабу ВМФ, повідомив журналістам, що "Запоріжжя" - єдиний підводний човен цього проєкту ВМФ Росії.

У червні Міноборони РФ вже оголошувало тендер на утилізацію підводного човна і БПК цих проєктів, проте його скасували за "рішенням замовника".

Нагадаємо, дизельний підводний човен "Запоріжжя" (проєкт 641) побудували 1970 року. Можновладні представники Міноборони і Генштабу України раніше неодноразово заявляли про безперспективність перебування єдиної субмарини в складі ВМС країни, тим паче, що в складі українського флоту немає офіцерів, а тим паче матросів-підводників з навичками підводного плавання в останні 15 років. Субмарина близько 20 років перебувала на ремонті і здійснила перше плавання після відновлення у квітні 2012 року.

Раніше повпред президента РФ у Криму Олег Белавенцев припустив, що субмарину перетворять на музейний експонат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram