ГоловнаСвіт

Сенат Чехії звинуватив президента Земана в порушенні Конституції

Якщо звинувачення підтримає нижня палата парламенту, справа піде до суду і може закінчитися імпічментом.

Сенат Чехії звинуватив президента Земана в порушенні Конституції
Фото: EPA/UPG

Верхня палата парламенту Чехії проголосувала за висунення звинувачень президентові Мілошу Земану в порушенні Конституції. Про це повідомляє агентство Associated Press.

48 сенаторів проголосували за те, щоб подати звинувачення в Конституційний суд країни, 20 висловилися проти. Тепер питання розгляне нижня палата парламенту, і якщо депутати підтримають Сенат, то справа президента піде до суду.

Суть звинувачення полягає в тому, що Земан порушив Конституцію, не призначивши на посади запропонованих міністрів. Йдеться про 8 посад. Земан свою провину заперечує.

Якщо суд погодиться з обвинуваченнями, Земан втратить посаду президента.

Нагадаємо, в червні в Празі відбулася акція протесту з вимогами відставки міністра юстиції Марії Бенешової, прем'єр-міністра Андрія Бабіша, а також забезпечення незалежності судової влади. За інформацією організаторів, протестувати тоді вийшли близько 120 тисяч осіб.

За підсумками парламентських виборів 2017 року партія Андрія Бабіша ANO 2011 зайняла перше місце, отримавши 29,64% голосів виборців і 78 місць у парламенті Чехії із 200. 6 грудня 2017 року президент Чехії Мілош Земан призначив лідера руху АНО Андрія Бабіша прем'єр-міністром країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram