ГоловнаСвіт

Євросоюз закликав РФ зробити все для збереження ракетного договору

ДРСМД вважають важливим компонентом європейської безпеки.

Євросоюз закликав РФ зробити все для збереження ракетного договору
Фото: EPA/UPG

Європейський союз закликав Росію зберегти Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД). Про це йдеться в заяві високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки від імені ЄС, передає Європравда.

"Враховуючи важку і дедалі більш нестабільну ситуацію в галузі безпеки, існує необхідність збереження і подальшого розвитку загальних процесів контролю над озброєннями, роззброєння та нерозповсюдження ядерної зброї", - йдеться в повідомленні.

У документі наголошується, що договір про ядерні сили зробив значний внесок у європейську та міжнародну безпеку за останні 30 років.

"Ми глибоко стурбовані розвитком подій навколо ДРСМД, який може завершитися 2 серпня 2019 року. Ми шкодуємо про формалізацію припинення Росією своїх зобов'язань за договором 3 липня 2019 року. Наступні дні є останньою можливістю для діалогу і вжиття необхідних заходів для збереження цього важливого компонента архітектури європейської безпеки", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 3 липня президент Росії Володимир Путін підписав закон про припинення Росією дії договору про ракети середньої і малої дальності.

Росія призупинила виконання договору про РСМД на початку березня 2019 року. У лютому це зробив президент США Дональд Трамп, назвавши причиною порушення договору російською стороною.

У Вашингтоні і НАТО вважають, що РФ порушила ДРСМД створенням ракети 9М729, здатної пролетіти понад 500 кілометрів. Російські військові своєю чергою стверджують, що 9М729 не може подолати 500-кілометровий рубіж.

Договір про РСМД був підписаний в 1987 році генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. Ракети середньої і меншої дальності становлять найбільшу загрозу для світу, оскільки здатні досягти цілі протягом декількох хвилин і не залишають противнику шансів підготуватися до удару і відбити його.

Після остаточного розвалу ДРСМД у світі залишається єдиний договір про стратегічну ядерну безпеку - СНО-3.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram