ГоловнаСвіт

У Новій Зеландії в населення викупили зброю після терактів у мечетях

Під час терактів у двох мечетях Крайстчерча 15 березня 2019 року було вбито 51 людину.

У Новій Зеландії в населення викупили зброю після терактів у мечетях
Фото: EPA/UPG

Влада Нової Зеландії вперше після терактів у Крайстчерчі провела викуп зброї у населення.

169 осіб здали 224 одиниці зброї та комплектувальних, за які в перерахунку сумарно отримали близько 260 тисяч євро, повідомила в суботу, 13 липня, поліція округу Кентербері. До 20 грудня 2019 року заплановано ще близько 250 аналогічних заходів, передає Німецька хвиля.

Уряд країни наприкінці червня виділив у перерахунку близько 121 мільйона євро на викуп напівавтоматичної зброї в населення. Гроші призначаються тим, хто свого часу придбав зброю законним чином. Власникам буде повернуто до 95% закупівельної ціни. Для тих, хто володіє зброєю на нелегальних підставах, передбачено амністію, якщо такі особи з'являться до поліції добровільно.

Під час терактів у двох мечетях Крайстчерча,  що сталися 15 березня 2019 року, було вбито 51 особу. Підозрюваним у справі вважається затриманий 28-річний австралієць Брентон Таррант, який, імовірно, дотримується расистських і правоекстремістських поглядів. Йому загрожує довічний термін ув'язнення.

Таррант з 2017 року мав дозвіл на зброю. Щонайменше одну одиницю зброї підозрюваний у скоєнні злочину придбав законно через інтернет. Суд у його справі розпочнеться в травні 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram