ГоловнаСвіт

Апеляція у справі Марківа буде подана після отримання мотиваційної частини вироку (оновлено)

У ГПУ заявили про повне небажання італійських прокурорів співпрацювати з Україною у справі Рокеллі.

Апеляція у справі Марківа буде подана після отримання мотиваційної частини вироку (оновлено)
Виталий Маркив

Україна оскаржуватиме рішення павійського суду у справі нацгвардійця Марківа після отримання мотиваційної частини. Про це в коментарі LB.ua повідомив посол України в Італії Євген Перелигін.

"Я впевнений, що як тільки буде отримана мотиваційна частина сьогоднішнього рішення, то буде подана апеляція. Впевнений, що в апеляційному правосудді будуть шанси", - сказав Перелигін.

Дипломат пояснив, що без мотиваційної частини адвокатам немає до чого апелювати.

За словами свідків нинішнього процесу, після існування такого феномену як італійське правосуддя, сьогодні народився новий феномен - "павійське правосуддя".

Оновлення. Суд міста Павіа оголосить мотиваційну частину вироку українському військовослужбовцю Національної гвардії Віталію Марківу протягом 90 днів, повідомив посол України в Італії Євген Перелигін.

Відповідно до італійського законодавства, для оприлюднення мотиваційної частини дається 30, 60 і 90 днів.

"Сьогоднішнє повідомлення суду про те, що ознайомитися з мотивацією можна буде протягом 90 днів, свідчить, на мою думку, що на сьогодні суд не має взагалі жодних мотиваційних пояснень і саме тому взяв максимальний термін для підготовки", - написав він у фейсбуці.

Крім того, прокуратура відмовилася виїхати на місце так званого злочину, хоча на цю мить це мирна територія біля гори Карачун, і використовувала малюнки і фотографії для того, щоб сформулювати звинувачення і відновити картину злочину.

Також, за словами посла, голова суду була розгубленою або хвилювалася під час виступу.

Євген Перелигін зазначає, що під час майбутньої апеляції в Мілані справу розглядатимуть професійні судді, а не суд присяжних.

Оновлення 21:45. Італійська сторона проігнорувала всі усні та письмові пропозиції Генеральної прокуратури України щодо допомоги в об'єктивному розслідуванні обставин загибелі громадянина Італії Андреа Рокеллі в Україні.

Протягом останніх трьох років в Україну не надійшло жодних запитів про правову допомогу у справі Рокеллі, заявив заступник генерального прокурора України Євген Єнін.

"Я не можу повірити версіям про політичну змову окремих італійських політиків і держави-агресора, яка може пояснити повне небажання до співпраці італійських прокурорів з Україною у справі Рокеллі", - написав Єнін у фейсбуці.

Він назвав сьогоднішній вирок Марківу страшною помилкою, яка буде найближчим часом виправлена.

"Хочу щиро вірити, що апеляційний суд в Італії дасть відповідь на елементарні запитання: як Марків, озброєний тільки автоматом, може бути причетний до смерті Рокеллі, загиблого від вибуху міни; як Марків міг навіть гіпотетично стріляти в бік перебування Рокеллі, якщо зі своєї позиції взагалі не міг бачити місця загибелі італійця; куди з кримінального провадження поділися свідчення очевидців, що міна прилетіла взагалі з боку проросійських терористів", - додав він.

Нагадаємо, суд італійської Павії сьогодні засудив українського нацгвардійця Віталія Марківа до 24 років ув'язнення, визнавши його винним у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі в 2014 році на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram