ГоловнаСвіт

У Казахстані затримали активістку за фото з уявним плакатом

Раніше в Уральську затримали активіста, який вийшов на площу з порожнім плакатом.

У Казахстані активістка Жанбота Алжанова, яка виклала в соцмережах фотографію з уявним плакатом у руках, була затримана із застосуванням сили.

Алжанову затримали в Нур-Султані та кілька годин допитували в поліції, повідомляє російський телеканал Дождь.

Фотографію з уявним плакатом Алжанова та ще одна активістка опублікували 6 травня з підписом: "Як гадаєте - затримають? Начебто нічого провокаційного не написано". Вони зробили це після того, як в Уральську затримали активіста, котрий вийшов на площу з порожнім плакатом. 

Фото: facebook.com/Bota Aspan

"9 травня Алжанову затримали на вулиці люди в штатському, котрі не пред'явили посвідчень, насильно посадили в автомобіль і доправили до відділу внутрішніх справ Байконурського району Нур-Султана. У неї вилучили телефон, а на допиті запитували, якими додатками вона користується, які в неї політичні погляди та чи має вона стосунок до екстремістів. Алжанову поінформували, що її допитують як свідка", - йдеться в повідомленні.

Через дві години активістці дозволили зв'язатися з адвокатом, той приїхав увечері. Алжанова написала відмову від усіх свідчень. За твердженням активістки, після затримання вона дістала кілька саден і синців.

Алжанова допомагає іншим активістам, яких судять за звинуваченням у порушеннях на акціях протесту, носить їм передачі й ходить на суди.

24-річного Аслана Сагутдінова затримали з порожнім плакатом 6 травня й відпустили після допиту. За його словами, своєю акцією хотів показати, що в Казахстані немає демократичних свобод.

Нагадаємо, у березні президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв пішов у відставку. Країну тимчасово очолив прем'єр-міністр Касим-Жомарт Токаєв, він же призначив дострокові президентські вибори на 9 червня.

На початку травня влада почала блокувати соцмережі, Youtube, Telegram і деякі ЗМІ.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram