ГоловнаСвіт

У Казахстані пройшли масові затримання на акціях за бойкот виборів

9 червня в країні обиратимуть президента.

У Казахстані пройшли масові затримання на акціях за бойкот виборів
Фото: azattyq.org

У столиці Казахстану Нур-Султані (колись Астана) і місті Алмати 1 травня пройшли масові затримання на несанкціонованих антиурядових мітингах.

"1 травня в Нур-Султані, Алмати, Семеї, Караганді і Актобе, незважаючи на офіційне звернення Генеральної прокуратури, відбулися несанкціоновані мітинги і зібрання громадян... У містах Нур-Султан і Алмати декотрі присутні поводилися агресивно, допускали вигуки гасел забороненої екстремістської організації ДВК [Демократичний вибір Казахстану, лідер - Мухтар Аблязов, розшукуваний в Україні], порушували громадський порядок. Силами поліції було вжито заходів для відновлення громадського порядку і затримання порушників. У результаті в столиці й Алмати у відділення поліції доправлено 80 громадян", - цитує Tengrinews.kz офіційну заяву МВС Казахстану.

За даними казахської служби Радіо Свобода, на акціях у Центральному парку Алмати і біля будівлі колишнього конгрес-холу в Нур-Султані протестувальники вимагали бойкотувати дострокові президентські вибори в Казахстані 9 червня.

"Нур-Султан - не моя столиця, Токаєв - не мій президент, Даріга - не мій спікер сенату", - такі гасла лунали на мітингах.

1 травня в країні відзначають День єдності народу Казахстану. У містах проходять офіційні заходи. У Нур-Султані з вітальною промовою виступив колишній президент Нурсултан Назарбаєв, в Алмати - чинний президент Касим-Жомарт Токаєв.

Позачергові вибори в Казахстані призначено на 9 червня.

Екс-банкір і критик чинної влади Казахстану Мухтар Аблязов, лідер руху "Демократичний вибір Казахстану" (мешкає за кордоном), забороненого казахстанським судом як "екстремістський", закликав прихильників збиратися 1 травня на акції протесту, щоб заявити про бойкот майбутніх виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram