ГоловнаСвіт

Один із кандидатів у президенти Казахстану не здав іспит з мови

Громадський діяч Жуматай Алієв допустив 19 помилок у письмовому творі.

Один із кандидатів у президенти Казахстану не здав іспит з мови
Жуматай Алиев
Фото: Хабар 24

Один із кандидатів у президенти Казахстану не здав іспит на знання державної мови і вибув з передвиборної гонки. Громадський діяч Жуматай Алієв допустив 19 помилок у письмовому творі, повідомляє Tenginews.

Першим завданням на іспиті було написати твір на тему "Держава і релігія", другим - прочитати уривок з роману "Шлях Абая" Мухтара Ауезова, а третім - зробити доповідь на вільну тему. На письмове завдання кандидат витратив, за даними комісії, "півтори години, навіть більше". Комісія дійшла висновку, що претендент "не в повному обсязі володіє державною мовою".

Після оголошення результатів іспиту ЦВК країни не допустила Алієва до участі в дострокових виборах.

Решта кандидатів на пост президента здали іспит з казахської мови раніше. На посаду претендують, зокрема, в.о. президента Касим-Жомарт Токаєв, представник комуністичної партії Жамбил Ахметбеков, політичні діячі Данія Єспаєва, Аміржан Косанов, Толеутай Рахімбек і Садибек Тугел, а також представник федерації профспілок Амангельди Таспіхов.

Іспит з державної мови для кандидатів у президенти в Казахстані впровадили в 2011 році. У 2015 році мовний іспит не склали шість кандидатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram