ГоловнаСвіт

Путін назвав Київ "однією із стародавніх російських столиць"

Російський президент виступив з промовою на Красній площі в Москві.

Путін назвав Київ "однією із стародавніх російських столиць"
Владимир Путин
Фото: EPA/UPG

Президент Російської Федерації Володимир Путін, виступив на параді Перемоги на Красній площі в Москві.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

"Захист справжніх героїв Великої Вітчизняної війни є священним обов'язком в умовах, коли у низці країн безсоромно брешуть своїм дітям про війну та зраджують своїх предків... Пам'ять про війну, про її правду - це наша совість і наша відповідальність. Сьогодні ми бачимо, як у низці держав свідомо спотворюють події війни, як роблять кумирами тих, хто, забувши про честь і людську гідність, служив нацистам, безсоромно брешуть своїм дітям, зраджують своїх предків", - заявив Путін на параді.

Він також нагадав присутнім напис на стінах Брестської фортеці "Вмираю, але не здаюся". На його думку, саме так думали і так вчиняли у роки війни.

"Перемога здобувалася відвагою учасників оборони стародавніх російських столиць - Києва і Великого Новгорода, безстрашністю захисників Смоленська, Одеси, Севастополя, безмежною стійкістю жителів блокадного Ленінграда", - продовжив Путін.

Він також заявив, що перемога над фашизмом "стоїть на особливому місці серед перемог російської зброї", водночас, багато інших країн, за його словами, "підкорилися цій знахабнілій силі".

"Цій знахабнілій силі підкорилися багато держав і безкарність застилала нацистам очі. Вони думали, що зможуть так само за лічені тижні підім'яти під себе і Радянський Союз, тисячолітню історичну Росію. Не вийшло", - сказав президент РФ і пообіцяв розвивати "оборонний потенціал" країни.

У 2010 році Путін, який тоді був прем'єр-міністром РФ, заявив, що Росія перемогла б у Великій Вітчизняній війні, навіть якби Україна не входила до складу СРСР.

Нагадаємо, український Інститут нацпам'яті рекомендував використовувати термін "Друга світова війна" замість "Велика Вітчизняна".

У РФ Другу світову війну називають сталінським пропагандистським терміном "Вітчизняна" і відзначають, що він стосується лише війни між СРСР і Німеччиною 1941-1945 років. Водночас, на думку Інституту, більш історично коректний період, який охоплює період війни - з моменту нападу Німеччини на Польщу з 1 вересня 1939 року, оскільки німецько-польська війна і розділ Польщі між Німеччиною і СРСР безпосередньо торкнувся західноукраїнських земель.

Міністр оборони України Степан Полторак вважає, що для того, щоб люди перестали використовувати термін "Вітчизняна війна", має пройти багато часу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram