ГоловнаСвіт

На відновлення собору Нотр-Дам де Парі за день зібрали 600 млн євро

Збір коштів триває.

На відновлення собору Нотр-Дам де Парі за день зібрали 600 млн євро
Фото: EPA/UPG

Фізичні особи та компанії підтримають відновлення собору Парижської Богоматері, потерпілого в результаті пожежі 15 квітня. Станом на сьогодні, кількість пожертвувань на відновлення собору досягла 600 млн євро, пише "Немецкая волна".

Серед найбільших благодійників - сім'я французького мільярдера Бернара Арно і його група компаній Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), які пожертвують 200 млн євро. Таку ж суму віддасть на відновлення собору сім'я Беттанкур, що володіє концерном L'Oréal. Не менш як 100 млн євро пожертвує на реставрацію Нотр-Дам і одна з найбагатших людей Франції - Франсуа Анрі Піно, чия компанія Kering володіє брендами Gucci і Yves Saint Laurent. Французький нафтовий гігант Total також жертвує 100 млн євро.

Фонд French Heritage Foundation отримав згоду від анонімних благодійників на пожертвування в розмірі понад 1,6 мільйона євро. Також "анонімні парижани" зібрали станом на день 16 квітня 20 тисяч євро.

Президент Франції Еммануель Макрон напередодні заявив про відновлення постраждалого від пожежі собору Паризької Богоматері. Низка компаній і меценатів оголосили про готовність виділити на це кошти, уряди інших держав обіцяють технічну підтримку.

Керівниця мерії Парижа Анн Ідальго запропонувала провести міжнародну конференцію донорів для збору коштів на реставрацію Нотр-Дам. За її словами, з бюджету міста буде виділено 50 млн євро на відновлення пам'ятника. Крім того, паризький регіон Іль-де-Франс планує пожертвувати 10 млн євро на реставраційні роботи.

Нагадаємо, увечері 15 квітня вогонь охопив верхню частину собору Паризької Богоматері і призвів до значних руйнувань даху будівлі: обвалився шпиль собору разом з частиною покрівлі. Пожежникам вдалося врятувати основні елементи структури собору, а також дві вежі і фасад будівлі. Собор Паризької Богоматері вважається одним із шедеврів готичної архітектури. Його почали будувати в XII столітті. Будівництво монументальної споруди тривало майже 200 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram