ГоловнаСвіт

Роскомнагляд замовив розробку системи контролю за блокуванням сайтів

Зараз доступність сайтів перевіряють вручну.

Роскомнагляд замовив розробку системи контролю за блокуванням сайтів
Фото: geektimes.ru

Росія замовила розробку системи контролю за блокуванням заборонених сайтів, за проксі-серверами, анонімайзерами і VPN. Умови контракту вартістю 25 млн рублів опубліковано на сайті держзакупівель, пише "Дождь".

Система не буде новою з технічного та конструкторського погляду, але відомих аналогів не має. Вона повинна "скоротити час і трудовитрати" співробітників, які зараз за завданням Роскомнагляду вручну перевіряють, чи доступні заблоковані сайти.

Розробники засобів оминання блокування сумніваються в ефективності такої системи. Офіційний представник Rocket VPN, наприклад, зазначив, що VPN-провайдери не мають постійних серверів: "Як вони будуть це все відстежувати? Вони будуть моніторити постійно кожен сервер? Це так не працює".

Нагадаємо, Роскомнагляд у Росії має право забороняти користувачам доступ до будь-яких сайтів, які вважатиме такими, що порушують законодавство РФ. Провайдери інтернету і мобільного зв'язку зобов'язані закрити доступ до таких сайтів на першу вимогу. VPN-сервіси і анонімайзери слід під'єднати до федеральної системи з інформацією про заборонені сайти, щоб блокувати доступ користувачів. Якщо сервіс не під'єднається до системи, його заблокують протягом 30 днів після повідомлення Роскомнагляду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram