ГоловнаСвіт

Захоплені ФСБ РФ українські моряки мають статус військовополонених, - прокурор Криму

Полон - це не міра покарання.

Захоплені ФСБ РФ українські моряки мають статус військовополонених, - прокурор Криму
Фото: EPA/UPG

На території Криму повинно застосовуватися право міжнародних конфліктів, зокрема Женевська конвенція про поводження з військовополоненими 1949 р. (Третя Женевська конвенція), а тому захоплені ФСБ РФ українські моряки мають статус військовополонених.

Про це написав прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

"Українські моряки, захоплені в полон, мають статус військовополонених і підпадають під захист Третьої Женевської конвенції", - написав він.

За його словами, Росія зобов'язана дотримуватися відповідних норм міжнародного гуманітарного права під час поводження з українськими моряками. Третя Женевська конвенція детально регулює порядок поводження з військовополоненими.

"Полон - це не міра покарання. Він застосовується до комбатантів з метою недопущення їх подальшої участі у збройному конфлікті шляхом тимчасового позбавлення волі пересування", - повідомив прокурор.

Так, військовополонених не можуть засуджувати за сам факт участі у збройному конфлікті. Також Росія повинна була повідомити Україні та Міжнародному комітету Червоного Хреста про всі дії, що здійснюються щодо українських моряків як військовополонених, і допустити до них представників цієї міжнародної гуманітарної організації.

"Військовополонені залишаються військовими і держава-окупант має з повагою ставитися до їх честі і гідності. Їм дозволено носити військові розпізнавальні знаки і зберігати своє звання. Вбивство, негуманне поводження з військовополоненими, будь-який моральний або фізичний тиск на військовополоненого, щоб змусити його визнати себе винним у порушенні, в якому його звинувачують, є серйозними порушеннями норм міжнародного гуманітарного права. Крім того, важко хворі і поранені військовополонені підлягають поверненню в свою або нейтральну державу", - заявив Мамедов.

"Чи знає про це держава-окупант? Безсумнівно. Чи ставляться вони до наших моряків як до військовополонених? Судячи з наших даних - ні", - наголосив прокурор.

За його словами, дії держави-окупанта, спрямовані на притягнення військовополонених українських моряків до кримінальної відповідальності за злочин, який вони не скоювали (а саме "незаконне перетинання державного кордону РФ"), є позбавленням їх права на неупереджене і нормальне судочинство. Що є серйозним порушенням законів та звичаїв війни згідно зі ст. 130 третьої Женевської конвенції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram