ГоловнаСвіт

Санкції будуть найкращим сигналом для РФ, що Захід не сприймає її поведінку, - глава МЗС Польщі

Польща готова просувати ідею додаткових санкції проти РФ в Євросоюзі.

Санкції будуть найкращим сигналом для РФ, що Захід не сприймає її поведінку, - глава МЗС Польщі
Яцек Чапутович
Фото: EPA\UPG

Польща виступає за розширення санкцій проти Росії через її агресивні дій стосовно України в Азовському морі і готова просувати цю ідею в Європейському Союзі і на всіх міжнародних майданчиках. Про це заявив міністр закордонних справ Республіки Польща Яцек Чапутовіч в інтерв'ю "Укрінформу".

“Ми дійсно вважаємо, що дії Росії (в Азовському морі. - ред.) заслуговують чіткої відповіді. У зв'язку з цим такий сигнал повинен бути чітким. Санкції були б найкращим підтвердженням того, що міжнародне співтовариство не сприймає такої поведінки», - сказав Чапутовіч.

У цьому контексті він нагадав, що недавно Європейський Союз обговорював можливість введення нових санкцій стосовно Росії за проведення незаконних «виборів» на окупованих територіях Луганської та Донецької областей. За його словами, є шанс, що вони будуть введені щодо осіб, задіяних в цих виборах, тобто тих, хто, наприклад, були членами виборчих комісій, балотувалися і були обрані на них.

«Щодо російської агресії в Азовському морі ми також відстоювали позицію, що за ці дії теж повинні бути накладені санкції, але деякі країни не були до цього готові. Тобто обговорення цього питання треба продовжувати», - зазначив Чапутовіч.

Він також зазначив, що в рамках ЄС окрема держава не може ввести санкції, це повинна бути колективна позиція, тому, що торгова і візова політика Євросоюзу є - це спільне рішення.

«Тому ми повинні працювати разом з усім Євросоюзом», - акцентував Чапутовіч.

Він ствердно відповів на питання, чи готова Польща бути «промоутером» розширення санкцій ЄС проти Росії.

«Звичайно! Ми, до речі, весь час це робимо! ... Питання України і агресії проти неї не може бути відсунуте на другий план. Ми робимо все для того, щоб підтримувати ставлення міжнародної спільноти до цього як до важливої загальної проблеми. Польща не може звикнути, що це (порушення Росією норм міжнародного права. - ред.) нормальна ситуація», - наголосив Чапутовіч.

Нагадаємо, 97 депутатів Європарламенту закликали Високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріку  Могеріні і уряди держав Євросоюзу ввести санкції проти Росії через атаки на українські кораблі у Керченській протоці. Раніше, 26 листопада, Верховна Рада закликала міжнародні організації та інші держави посилити санкції проти РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram