ГоловнаСвіт

У Мексиці обійняв посаду президент з лівими поглядами

Останні три десятиліття в країні правили технократи.

У Мексиці обійняв посаду президент з лівими поглядами
Фото: EPA/UPG

У Мексиці в суботу, 1 листопада, відбулася інавгурація президента Андреса Мануеля Лопеса Обрадора.

Як повідомляє Assosiated Press, він став першим мексиканським лідером, який дотримується лівих поглядів, за 70 років. Останні три десятиліття в країні правили так звані технократи.

Лопес Обрадор здобув розгромну перемогу на виборах 1 липня після двох попередніх невдалих балотувань і став першим президентом країни з часів Мексиканської революції, який сприймається як протестний лідер. Він розглядає свою інавгурацію як історичну "четверту трансформацію" Мексики після набуття незалежності від Іспанії, ліберальних реформ, які порушили панування церкви в 1850-х роках, і революції 1910-1917 років.

На початку 2010-х Лопес Обрадор заснував Рух національного відродження (MORENA), який тепер є однією з найвпливовіших політичних сил у країні.

Його попередник Енріке Пенья Ньєто покинув свій пост з історично низьким рейтингом схвалення - на рівні 20-24 відсотків. Пенья Ньєто не зміг приборкати зростання числа вбивств у Мексиці та впоратися з проблемою величезної кількості мігрантів з Центральної Америки.

Розв'язувати їх тепер доведеться Лопесу Обрадору. Він уже пообіцяв "мирну і впорядковану зміну влади, але глибоку й радикальну... оскільки ми припинимо корупцію та безкарність, які заважають відродженню Мексики". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram