ГоловнаСвіт

Кабмін РФ зобов'язав інтернет-месенджери ідентифікувати користувачів за номерами телефонів

Під час реєстрації у месенджері оператор зв'язку має надати інформацію про користувача протягом 20 хвилин.

Кабмін РФ зобов'язав інтернет-месенджери ідентифікувати користувачів за номерами телефонів
Фото: pixabay.com

У Росії користувачі інтернет-месенджерів повинні будуть проходити ідентифікацію на підставі договорів з операторами зв'язку. Відповідну постанову оприлюднено на сайті російського уряду.

Під час ідентифікації користувача адміністрація месенджера повинна направити оператору зв'язку запит про абонента в його базі даних. Якщо протягом 20 хвилин після запиту оператор не надасть даних про абонента або повідомить про їх відсутність в його базі даних, процедура ідентифікації вважатиметься не пройденою, і месенджер буде зобов'язаний відмовити користувачеві у послугах.

Постанова зобов'язує операторів зв'язку протягом доби повідомляти адміністрацію месенджерів про розірвання договору з абонентом. У цьому разі користувач повинен буде пройти повторну процедуру ідентифікації в месенджері.

Постанову про правила ідентифікації користувачів месенджерів підписав 27 жовтня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв. Вона набуде чинності через 180 днів після публікації.

Нагадаємо, у квітні 2018 року Таганський суд Москви задовольнив позов Роскомнадзора про блокування месенджера Telegram у Росії в зв'язку з відмовою надати ключі для дешифрування повідомлень користувачів. Відтоді месенджер у Росії офіційно блокують. Це призвело до порушень у роботі банків, онлайн-магазинів, соцмереж та інших сервісів.

Пізніше Telegram повідомив, що згоден передавати деякі дані користувачів правоохоронцям (IP-адресу і номер телефону) за запитом суду, однак це не стосується запитів російських спецслужб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram