ГоловнаСвіт

США заморозили контакти з Росією в рамках Договору про відкрите небо

Трамп знову виступив за створення космічних військ.

США заморозили контакти з Росією в рамках Договору про відкрите небо
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп підписав військовий бюджет - щорічний акт про Національну оборону на 2019 рік з рекордним обсягом - 716 млрд доларів. Він також знову висловився за створення космічних військ.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

На думку Трампа, космічні війська повинні стати самостійним армійським відгалуженням, яке забезпечить США домінування над суперниками в космічному просторі. У ролі таких суперників президент США згадав Росію і Китай.

"Космос став полем битви, так само, як небо, земля і море", - заявив Трамп.

Новий бюджет Пентагону передбачає обмеження військової співпраці США з Росією. Окремим пунктом передбачається заморожування контактів у рамках Договору про відкрите небо, який було підписано в 1992 році між країнами НАТО і колишніми державами Варшавського договору. Його мета - забезпечити можливість здійснювати обльоти територій один одного.

"У зв'язку з тим, що Росія порушує умови договору, наприклад, використовуючи отриману інформацію в розвідувальних цілях, забороняється виділяти фінансові кошти на забезпечення договору доти, доки російська сторона не надасть доказів про виконання всіх умов угоди", - наголошено в документі.

У документі згадується про заборону виділяти кошти на будь-які дії, які можуть призвести до визнання суверенітету РФ над Кримом. Також обговорюється необхідність "всеосяжної відповіді" з боку США на порушення російською стороною Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.

Бюджет передбачає "модифікацію і розширення військової допомоги Україні" та допомогу партнерам по НАТО в протидії "агресії Росії в Європі". Адміністрація США також повинна впродовж трьох місяців подати список осіб, пов'язаних із російською розвідкою, в тому числі в зв'язку з кіберзагрозами з боку Росії - всі ці люди можуть потрапити під санкції.

Нагадаємо, оборонний бюджет США на 2019 рік набув чинності. В ньому на посилення безпеки для України передбачено 250 млн доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram