ГоловнаСвіт

Контррозвідка США виявила російську шпигунку в штаті посольства в Москві

Жінку звільнили минулого літа в рамках взаємної висилки дипломатів між США і Росією.

Контррозвідка США виявила російську шпигунку в штаті посольства в Москві

Контррозвідка США виявила серед співробітників американського посольства в Москві шпигунку, яка понад 10 років співпрацювала з російськими спецслужбами. Про це повідомляє The Guardian, посилаючись на свої джерела. Секретна служба США негайно спростувала інформацію - але не про те, що така співробітниця була у штаті, а про її доступ до секретних даних.

За інформацією The Guardian, жінка потрапила під підозру американських спецслужб 2016 року під час регулярної перевірки безпеки.

"Наскільки відомо, вона мала доступ до інтернету секретної служби і електронної поштової системи, що потенційно давало їй доступ до конфіденційних матеріалів, у тому числі розкладів президента і віце-президента", - зазначають джерела видання.

Інспектори США встановили, що вона нібито проводила "регулярні і неавторизовані зустрічі" зі співробітниками ФСБ РФ.

Джерела The Guardian стверджують, що росіянку звільнили влітку 2017 року. Там вважають, що аби не нашкодити своєму іміджу, секретна служба намагалася прикрити вимушене звільнення шпигунки вимогами Росії майже вдвічі скоротити кількість працівників дипломатичних місій США в РФ.

Представник Секретної служби США Мейсон Брайма вже заявив, що росіянка не мала доступу до секретної інформації. "Співробітники Секретної служби США, які є громадянами іноземної держави, ніяк не можуть мати доступ до інформації, що стосується національної безпеки", - заявив він у відповідь на прохання прокоментувати статтю британської газети від 2 серпня.

У заяві на сайті Секретної служби ця стаття названа "безвідповідальною і неточною". "До того, як The Guardian опублікувала свою статтю, Секретна служба надала редакції нашу офіційну заяву, а також інформацію, яка чітко спростовує необґрунтовані дані", - повідомила прес-служба відомства.

Нагадаємо, минулого літа Росія зажадала вислати 755 американців з посольства в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram