ГоловнаСвіт

У Росії перестав працювати Google

Фахівці з кібербезпеки заявляють, що Роскомнагляд встановив блокування близько 60 IP-адрес сайту.

У Росії перестав працювати Google
Фото: twitter.com/arthurer1

У користувачів у Росії в ніч на неділю, 22 квітня, виникли проблеми з доступом до сайту Google. Російські фахівці з кібербезпеки заявляють, ряд IP-адресу головної сторінки пошуковика Google заблокував Роскомнагляд, передає DW

Користувачі соцмереж пишуть, що після опівночі вони не могли зайти на головну сторінку пошукової системи. Водночас зазначають, що не можуть увійти не тільки на сайт пошукової системи, але і в пошту Google і пов'язані з пошукачем ресурси.

Проблеми з роботою Google в Росії станом на 1:20 мск зареєстрував також моніторинговий сайт Downdetector.com, причому найсерйозніші проблеми виникли у Москві, Санкт-Петербурзі, Казані, Іжевську і Красноярську.

Глава компанії-провайдера Diphost Філіп Кулін на своїй сторінці у соцмережі Facebook повідомив про створення інформера для відстеження блокування IP-адрес Google. За його даними, станом на 9:00 мск у вивантаженні перебувають понад 60 IP-адрес www.google.com.

Раніше Google повідомив, що він вимкнув можливість обходу блокувань через свій домен. Мова йшла про заборону компанією підставних доменів, які дозволяли маскувати заблоковане доменне ім'я доменом іншого сервісу.

Чи блокував Роскомнагляд IP-адреси Google, у відомстві наразі не прокоментували.

Нагадаємо, 13 квітня Таганський суд Москви ухвалив обмежити доступ до Telegram на території Росії за відмову надати Федеральній службі безпеки ключі для дешифрування листувань користувачів. Однак, незважаючи на всі зусилля наглядового відомства, месенджер продовжує працювати, а його аудиторія навіть зросла.

Як пояснив керівник Роскомнагляду, Telegram почав використовувати нові IP-адреси, отримуючи їх у хмарних сервісів Amazon Web Services і Google Cloud. Через те, що месенджер змінював адреси дуже швидко, відомство було змушене блокувати їх цілими пулами.

В результаті під блокування потрапили сайти, не пов'язані з Telegram, але які використовували адресацію Amazon Web Services і Google Cloud. Зокрема, проблеми з доступом відчували онлайн-школа вивчення англійської мови Skyeng і месенджер Viber.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram