ГоловнаСвіт

Bloomberg: найбагатші росіяни втратили $16 млрд через санкції США

Найбільшої суми - $2,25 млрд - позбувся Володимир Потанін.

Bloomberg: найбагатші росіяни втратили $16 млрд через санкції США

У понеділок фінансових втрат зазнали 26 із 27 російських мільярдерів, підрахувало агентство Bloomberg. На тлі падіння фондового ринку вони втратили сукупно $16 млрд.

Найбільшої суми - $2,25 млрд - позбувся основний власник "Норильського нікелю" Володимир Потанін, не внесений до списку санкцій. Слідом за ним іде президент компанії "ЛУКОЙЛ" Вагіт Алекперов, втрати якого склали $1,37 млрд. На третьому місці - Віктор Вексельберг, який потрапив під американські обмеження ($1,28 млрд).

Щодо Олега Дерипаски, то Bloomberg оцінив його втрати в понеділок у $905 млн, а сукупні втрати від п'ятниці - у $2 млрд.

Напередодні Forbes підрахував, що 50 найбагатших росіян за день втратили понад $11,7 млрд. Статки Дерипаски і Потаніна, як вказувало видання, знизилися на $1,3 млрд у кожного, Вексельберга - на $908 млн, Сулеймана Керімова - на $813 млн.

Великих втрат, за даними Forbes, також зазнали Леонід Міхельсон (мінус $755 млн), Геннадій Тимченко (мінус $716 млн), Володимир Лисін (мінус $578 млн), Роман Абрамович (мінус $534 млн), Вагіт Алекперов (мінус $519 млн) і Олексій Мордашов (мінус $489 млн).

У понеділок, 9 квітня, індекс Мосбіржі до закриття опустився на 8,34%, до 2090 пунктів, індекс РТС - на 11,44%, до 1094 пунктів. Капіталізація російського фондового ринку за день упала на 820 млрд руб.

Акції "Норнікелю" знизилися на 14,56%. Золотошукач "Полюс" (належить Саїду Керімову, синові Сулеймана Керімова) подешевшав на 18,31%, GDR холдингу Дерипаски En + Group - на 16,02%. Акції ВТБ впали на 9,03% (під санкціями - голова банку Андрій Костін). Котирування "Газпрому", яким керує ще один фігурант чорного списку Мінфіну США Олексій Міллер, просіли на 4,59%.

Розпродаж на фондовому ринку й ослаблення рубля відбулися на тлі введення Мінфіном США нових санкцій проти російських бізнесменів, менеджерів держкомпаній і чиновників. Обмеження передбачають блокування активів тих, хто потрапив до списку санкцій, а також забороняють американським громадянам і компаніям вести будь-яку економічну діяльність з фігурантами переліку. Підстави для введення санкцій - спроба Москви підірвати західні демократії, пояснив Мінфін США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram